Vietnamská vakcína Nanocovax jde do poslední fáze testování. Funguje na stejném principu jako ta od firmy Novavax

27. červenec 2021

Vlastní vakcínu proti covidu-19 vyvíjí například Vietnam. Výzkum nyní vstupuje do poslední fáze kllinických testů – třetí klinická studie odstartovala v polovině června. Zapojilo se do ní na 13 tisíc lidí a první dobrovolníci už za sebou mají druhé očkování. Vakcína s názvem Nanocovax je totiž dvoufázová.

Podle informací, které byly zveřejněny jako necertifikované na takzvaném předprintovém webu pro medicínu, dopadly první dvě klinické studie výborně. Vedlejší účinky byly jen mírné.

Čtěte také

Ve druhé fázi, kde 60 lidí dostalo placebo a 480 lidí vakcínu v různých dávkách, byla potvrzena účinnost. Vakcína tedy skutečně vyvolává protilátky a je účinná nejen proti původní variantě koronaviru SARS-CoV-2, ale i proti jeho mutacím.

Odstupy mezi jednotlivými dávkami by měly být 35 až 42 dnů. Podle informací z webové stránky farmaceutické společnosti by závěrečná klinická testovací fáze, která určí procentuální účinnost vakcíny, měla být dokončena do začátku září.

Spolupráce vlády s firmou

Ve výzkumu nové látky hraje značnou roli vietnamská vláda. Ministerstvo vědy a technologie se finančně podílí na vývoji vakcíny biomedicínské společnosti Nanogen Pharmaceutical Biotechnology, která spolupracuje s Vojenskou lékařskou akademií v Hanoji.

Čtěte také

Ostatně nedávno ji navštívil i vietnamský premiér Phạm Minh Chinh a znovu zdůraznil nutnost co nejrychlejší výroby vlastní proticovidové vakcíny vzhledem ke zvyšujícímu se počtu nakažených v této téměř stomiliónové asijské zemi. 

Vietnamská vláda už dopředu avizovala, že jedna dávka vakcíny bude stát v přepočtu sto korun. Firma slibuje, že do konce roku vyrobí 50 až 100 miliónů dávek vakcíny.

Na bázi rekombinantních proteinů

Firma Nanogen se specializuje na proteiny, proto se i její proticovidová vakcína funguje na bázi rekombinantních proteinů, tak jako třeba vakcína americké firmy Novavax, která už je v závěrečné schvalovací fáze. Tento druh vakcín patří k těm modernějším a jejich vývoj je o něco složitější než u virových vakcín.

Čtěte také

„Jsou to takzvané subjednotkové vakcíny. Využívají se proteiny, bílkoviny toho viru. Vpravují se do těla společně s dalšími látkami, které jsou zodpovědné za potencování tvorby protilátek,“ vysvětluje viroložka Rutha Tachezy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Výhodou proteinových vakcín je fakt, že nepracují s virem, ale jsou založeny na antigenu. V případě vietnamského preparátu jde o glykoprotein, jehož imunitní odezva je zesílena hydroxidem hlinitým. Pravděpodobnost vedlejších účinků je proto nižší než u například virových vakcín.

Ve vývoji je 330 látek

Různými regulačními orgány po celém světě bylo k červenci schváleno celkem dvacet vakcín proti covidu, z toho sedm je čínských. Další jsou americké, ruské a také britská. Svou proticovidovou vakcína má ale i Indie, Írán, Kazachstán, Kuba a Tchwaj-wan.

Čtěte také

V Česku se zatím používají k očkování čtyři vakcíny, a to od společností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstranZeneca, Johnson a Johnson.

Podle Světové zdravotnické organizace je nyní ve vývoji na 330 vakcín, přičemž stovka z nich už se testuje. Zároveň se pracuje také i na variantě práškové vakcíny, která by mohla fungovat tak trochu jako třeba lék proti astmat.

Vedle toho se i dosavadní vakcíny vylepšují tak, aby byly schopny fungovat i proti vícero variantám koronaviru SARS-CoV-2.

Poslechněte si celou reportáž Evy Kézrové. 

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související