Veterinární byznys je čím dál lukrativnější

13. srpen 2014

Až půl miliardy ročně představuje v Česku veterinární byznys. Za léčbu domácích mazlíčků jsme mnohdy ochotni utratit více peněz než za vlastní zdraví. Veterinární ordinace nabízejí čím dál lepší léčebné technologie, výrobci léčiv pak stále novější preparáty. V praxi pak stoupá spotřeba léčiv hlavně u malých zvířat. A tak je veterinární farmaceutický průmysl i během ekonomické recese velmi stabilní.

Jednou z farmaceutických společností zaměřujících se na léky pro zvířata je i Bioveta působící v Ivanovicích na Hané. Majitel investoval do drahého vybavení i rekonstrukce několika budov a učinil ze společnosti jednu z největších v okolí. Biovetě se na trhu daří a ukazuje, že farmacie pro zvířata je lukrativní sférou.

Firma vydělává hlavně na exportu, vyváží do sedmdesáti zemí. Exportuje například léky pro dánská prasata nebo vakcíny pro drůbež na Blízký východ. Nejprodávanější jsou vakcíny pro lišky nebo psy. Právě prodej léků pro domácí mazlíčky je také velmi úspěšný.

Čtěte také

S tím, jak se zlepšují veterinární léčebné technologie a vyvíjejí i nové preparáty, rozšiřuje se i nabídka služeb zvěrolékařů pro majitele domácích zvířat. Ti jsou ochotni do svých psů a koček investovat nemalé peníze. Účty se za měsíc šplhají i na desetitisíce korun.

Jak potvrzuje Alfred Hera, ředitel Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, medikamenty pro psy a kočky jsou nejlukrativnějším byznysem. Odhaduje se, že Češi zaplatí u veterinářů až půl miliardy korun ročně.

Testování léčiv pro zvířata je vlastně obdobné jako u léků pro lidi. Obě léčiva musejí projít přísnými testy v laboratořích a obě musejí splnit registraci. Navíc u těch veterinárních medikamentů je důležité, že pokud se používají například pro prasata nebo krávy - tedy chovná zvířata, kterými se člověk živí, tak tam se sleduje i to, aby léky nebyly laicky řečeno škodlivé i pro člověka. Stejně tak je důležité, aby léčiva, která se podávají zvířatům, neškodily životnímu prostředí.

Veterinární léčiva

Stejně tak jako u léků pro lidi je testování léčiv pro zvířata velmi drahé. Nejdražší je zejména vývoj nových léčiv, originálních léčiv, která se poprvé uvádějí na trh. Stejně tak jako u léků pro lidi, trvá testování léčiv pro zvířata deset až patnáct let, shrnuje Jiří Bureš, Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv.

autor: pbe
Spustit audio