Veronika Lefrancois: Papež je vstřícný k registrovanému partnerství, ale církevní doktrínu nemění

24. říjen 2020

Byl to výrok zcela mimořádný a pro katolickou církev ještě nedávno nemyslitelný.

Na filmovém festivalu, který právě vrcholí v Římě, byl v předpremiéře promítán dokumentární film Jevgenije Afiněvského s názvem František, věnovaný současnému papeži. Poprvé za svůj papežský mandát v něm František otevřeně vyjádřil svou podporu registrovanému partnerství pro homosexuální páry.

Čtěte také

Podle něj jsou homosexuálové „děti Boží“ a jako takové mají právo na rodinu. Papež tedy radí přijmout legislativu, která by takové svazky umožnila. František dal už v minulosti najevo, že neodmítá civilní partnerství dvou osob stejného pohlaví. Dosud nikdy ale svou podporu této představě nevyslovil takto jasně.

Homosexualita a církev

Ještě Františkův předchůdce, Benedikt XVI., hlásal názor, že homosexualita je naprosto protichůdná samotné podstatě toho, co si přeje Bůh. A podle papeže Jana Pavla II. jsou zase homosexuálové hodni Boží lásky, pokud se zdrží pohlavního styku…

Čtěte také

Na rozdíl od nich se papež František od oficiálního učení církve odchýlil už v prvním roce svého pontifikátu, když na adresu homosexuálních kněží prohlásil: „Pokud je někdo gay a v dobré víře hledá Boha, kdo jsem já, abych ho odsuzoval?“

Přes veškerou svou toleranci ale papež nadále odmítá, aby homosexuálním párům dávala církev požehnání. Jak na to poukázal už dříve, jediným manželským svazkem přijatelným pro Boha je svazek mezi mužem a ženou. Ještě jako arcibiskup v Buenos Aires, než se stal papežem, se Jorge Bergoglio netajil názorem, že by církev neměla dvojicím stejného pohlaví povolovat církevní sňatky. Naproti tomu už tenkrát se zasazoval o legální umožnění jejich svazků civilních.

Liberální papež

Svými slovy tento týden papež jistě udělal radost liberálnímu křídlu katolické církve. Zároveň se jistě nevyhne kritice ze strany konzervativců v řadách duchovenstva, ale i ultrapravicových politiků. Nicméně skutečnost, že se František k této otázce vyjádřil v dokumentárním filmu, a ne v oficiálním proslovu k věřícím, naznačuje, že prozatím zřejmě nedojde k výrazným změnám církevních doktrín.

Papeže Františka považují mnozí za velmi liberálního, zvláště proto, že do funkce nastoupil po konzervativním Benediktu XVI. Nicméně v otázkách sociálních zastává názory spíše tradiční. Už nejednou překvapil veřejnost svými výroky v duchu tolerance a liberalismu, aby ale vzápětí přizpůsobil své mínění konzervativním zásadám církve.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Související