Veronika Lefrancois: Italské Ferragosto opět zastavilo život v zemi

21. srpen 2021

Pokud jste někdy navštívili Itálii během srpna, určitě víte, že v té době ve městech můžete potkat vlastně jen turisty. Drtivá většina obyvatel Apeninského poloostrova se v tomto měsíci před horkem uchyluje na ostrovy nebo na pobřeží, ať už domácí, nebo zahraniční.

V časech covidu a cestovních komplikací s ním spojených dávají Italové přednost spíše moři, které obklopuje jejich vlastní zemi. Výsledkem je, že ceny hotelů a jiných ubytovacích zařízení, stejně jako i letenek a vlakových jízdenek, vystoupají v srpnu na maximum.

Čtěte také

Neoficiálním vrcholem turistické sezóny je víkend kolem 15. srpna, kdy celá země slaví státní svátek zvaný Ferragosto, který v katolickém kalendáři odpovídá oslavám Nanebevzetí Panny Marie.

V této době není radno pokoušet se o jakékoliv nákupy, opravy nebo administrativní vyřizování, protože na každém kroku narazíte na ceduli s nápisem „chiuso per ferie“ neboli „zavřeno z důvodů dovolené“. Otevřená zůstávají právě jen muzea pro turisty. V mnoha podnicích si zaměstnanci musí vybrat dovolenou povinně, ať se jim to líbí, nebo ne, protože veškerá výroba po celé Itálii je na jeden až dva týdny zastavena.

Lidové vlaky

Pro mnoho katolíků je 15. srpen dnem, kdy byla Ježíšova matka Panna Maria vzata do nebeské slávy. Málokdo však ví, že původ tohoto svátku sahá ještě hlouběji do historie, přesněji do roku 18 před naším letopočtem.

Čtěte také

Tehdy totiž římský císař Augustus ustanovil krátké období pracovního klidu po sklizňové sezóně a svátek nazval Ferie Augusti, tedy Augustův odpočinek. Oslavy zahrnovaly mimo jiné jezdecké závody na koních po celé zemi.

Pozůstatky této tradice jsou dodnes k vidění v toskánské Sieně během dostihů zvaných Sienské Palio, které jsou organizovány na hlavním náměstí města právě na počest Nanebevzetí Panny Marie. V loňském i v letošním roce bohužel covidová pandemie pořádání tohoto tradičního závodu znemožnila. Název Ferie Augusti byl časem zkomolen na Ferragosto a katolická církev si tento svátek přivlastnila podobně jako jiné pohanské slavnosti a využila ho ke své vlastní propagandě.

Čtěte také

Tradice byla ještě posílena ve 20. letech minulého století, kdy se svátku chopil Mussoliniho fašistický režim. V té době stát nabízel nižším sociálním vrstvám možnost o srpnových svátcích objevovat zemi za nízké ceny. Stovky takzvaných lidových vlaků umožnily chudším italským rodinám dostat se poprvé k moři, do hor nebo do lázeňských letovisek. Dnes už lidové ceny v srpnu nikdo nenabízí, spíše naopak.

Tradice vybírat si dovolenou systematicky o svátcích Ferragosto ale přetrvává. Přitom třeba v červenci bývá v podstatě stejné horko jako v srpnu a ceny za ubytování jsou přijatelnější. Co se však dá dělat – tradice je tradice.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio