Veronika Lefrancois: Italové opět diskutují o obřích výletních lodích

22. červen 2021

„Jste na nás moc velcí! Jste moc velcí na naše město!“ To byl pokřik Benátčanů, když po 17 měsících vynucené pauzy do města na laguně opět vplulo jedno z gigantických výletních plavidel, vysokých jako panelák. Loď s názvem MSC Orchestra vážící přes 92 tisíc tun zakotvila jakoby nic u náměstí svatého Marka, tak jak to bývalo zvykem v předcovidových časech.

Ti, kteří doufali, že se pandemii podařilo konečně vystrnadit tyto kontroverzní giganty z benátské laguny, se zkrátka spletli. Zdá se, že nakonec zvítězily ekonomické zájmy společností, které výnosné okružní plavby organizují.

Čtěte také

Přitom vláda Maria Draghiho ještě před třemi měsíci prohlašovala, že tento typ lodí by neměl mít přístup k náměstí svatého Marka, protože ohrožuje italské, ale i celosvětové kulturní a historické dědictví. A to nemluvíme o dopadu na bezpečnost obyvatel a na životní prostředí.

V plánu bylo alespoň dočasně přesunout kotviště těchto plavidel do průmyslového přístavu v Margheře, pár kilometrů od historického centra Benátek, a následně postavit nový přístav mimo lagunu, speciálně určený pro obří lodě.

Představitelé hnutí s názvem No Grandi Navi, tedy výbor Ne velkým lodím prohlásili, že je vláda podvedla, a u příležitosti vyplutí první okružní plavby na protest zorganizovali demonstraci na malých člunech i na nábřeží. Nejde jen o odpor vůči mastodontům, které téměř převyšují zvonici svatého Marka.

Boj o klidnější a čistší pobřeží

Velká část Benátčanů se staví i proti způsobu turistiky, který je spojený s těmito plavbami. Podle mnohých nejsou tisíce turistů z výletních lodí ani tak lukrativní pro Benátky, jak by se mohlo zdát. Většinou prý jen rychle proběhnou městem, vyfotí se před mostem Rialto a zase naběhnout zpátky na loď, kde mají zajištěné ubytování i stravování. Proto vlastně v Benátkách ani příliš neutratí.

Čtěte také

V den vyplutí první výletní lodě z Benátek však odpůrci obřích plavidel v přístavu nebyli jediní. Přívětivější uvítání lodi MSC Orchestra připravila skupina jejích zastánců, především z řad zaměstnanců turistického ruchu. Ti jsou přesvědčeni, že okružní plavby jsou pro město přece jen přínosné.

K tomu se nabízí jedno zajímavé srovnání z jiné části světa. Na ostrově Key West u Floridy, který je také populární zastávkou okružních plaveb, se obyvatelé v referendu rozhodli, že už tyto kolosy ke svým břehům nepustí.

Čtěte také

Během pandemie se ukázalo, že jejich absence vlastně místní turistický ruch ani příliš nezasáhla. Spočítalo se, že tato turistika představuje jen asi 7 procent místní ekonomiky.

Obyvatelé i místní zastupitelstvo je tedy zásadně pro zákaz velkých výletních lodí. Plavidla menších dimenzí prý na ostrov přivezou dostatečný počet turistů. Nicméně ani tady se zastáncům bezpečnějších a ekologičtějších plaveb zatím zcela nedaří zvítězit nad finančními zájmy organizátorů okružních plaveb. Boj o klidnější a čistší pobřeží na Key West pokračuje podobně jako v Benátkách.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio