Veronika Lefrancois: Podobně jako evropští sousedé Itálie rovněž zahájila proces uvolňování

23. květen 2021

Dvacet italských regionů bylo už od října rozděleno do čtyř barevných zón, které se měnily podle okamžité závažnosti zdravotní krize.

S postupným zlepšováním situace už v posledních týdnech z Itálie zcela vymizely červené zóny a ve chvíli, kdy připravuji tento příspěvek, se v oranžové zóně nachází už jen jeden malý severní region Valle d’Aosta pod Alpami. Všechny ostatní oblasti jsou teď žluté – to znamená otevření všech obchodů, i když velká nákupní centra musí ještě o víkendu zůstat zavřená. Ve žluté zóně je také možné vrátit se do kin, divadel a muzeí.

Čtěte také

Ovšem největší radost u populace vyvolalo otevření restaurací a barů. Zatím se sice smí sedět jen v exteriérech, ale už od prvního června bude povoleno obsluhovat i uvnitř stravovacích zařízení. A třebaže letošní deštivé květnové počasí zrovna neláká k posezení na zahrádkách, Italové vzali restaurace útokem.

Plné ulice

O víkendu, kdy se poprvé znovu otevřely podniky, v ulicích starobylé Florencie nebylo k hnutí. Nával tu byl takový, že to vypadalo, jako by se do města vrátili zahraniční turisté z dob předcovidových. Ale omyl, jednalo se o Italy, místní nebo i přespolní, kteří si prostě potřebovali vynahradit dobu dlouhého čekání.

Ti, kteří si jako já mysleli, že se jen tak vypraví do města na oběd, měli smůlu. První dny po otevření nebylo téměř možné získat volný stůl v restauraci bez předchozí rezervace.

Čtěte také

Když se mi po dlouhém hledání konečně poštěstilo usadit se za stůl, bylo mi oznámeno, že kuchyně za půl hodiny zavírá, a že si tedy mohu objednat pouze nějakou rychlovku.

Trochu jsem se podivila. Po celou dobu, kdy se Toskánsko nacházelo v červené nebo oranžové zóně, si restauratéři hromadně stěžovali, že nemohou provádět svou práci. Teď, když jim to konečně vláda umožnila, proč se musí kuchyně zavírat tak brzy?

Postupné uvolňování

Zdá se ale, že je to nutné, aby se podnik připravil na večer, protože další nával zákazníků se dostaví kolem sedmé hodiny. Oproti svým zvyklostem totiž Italové musí v těchto dnech večeřet poměrně brzy, aby to stihli domů před desátou hodinou. Od té chvíle totiž v celé zemi ještě stále platí zákaz vycházení.

Ten byl v posledních několika týdnech předmětem ostrých potyček na politické scéně. Byla to především extrémní pravice, která kritizovala vládu za to, že na zákazu vycházení dosud trvala. Nicméně se zlepšující se zdravotní situací už je v plánu jeho postupné posouvání na pozdější hodiny – nejprve na jedenáctou a od 7. června pak na půlnoc.

Od příštího týdne se pak Italové budou smět vrátit do tělocvičen a od poloviny června mohou opět pořádat kongresy nebo sympozia, ale taky třeba svatební oslavu, jak se patří.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.