Veronika Lefrancois: I v Itálii se zavírají školy, rodiče protestují

20. březen 2021

S postupující třetí vlnou pandemie se od začátku týdne více než polovina Itálie ocitla v krizové červené zóně. To znamená uzavření nejen restaurací a barů, ale také všech obchodů, které nejsou nezbytné.

Ještě horší na tom je, že v těchto zónách vstoupil v platnost také příkaz uzavřít všechny školy. Přes osm milionů italských žáků je tak momentálně znovu odkázáno na distanční výuku. Až doposud regiony v červené zóně zajišťovaly prezenční vyučování alespoň v základních a mateřských školách.

Čtěte také

Výjimky představovaly regiony, kde správa usoudila, že zdravotní situace neumožňuje bezpečný průběh výuky. Po loňské celostátní karanténě, která uzavřela veškerá vzdělávací zařízení, bylo totiž rozhodnutí o školách přesunuto z rukou ministerstva školství do pravomoci jednotlivých regionů. Výsledkem je, že v některých oblastech chodí děti do školy od září bez přerušení. Naopak třeba v Kampánii, oblasti kolem Neapole, výuka ve třídách trvala tento školní rok jenom pár týdnů.

Přitom zrovna tento region patřil už před pandemií k oblastem s nejvyšším počtem žáků, kteří předčasně ukončili školní docházku.

Sociální rozdíly

Čtěte také

Podle odhadů vlády 30 procent italských školáků nemá přístup k distančnímu studiu a tyto statistiky jsou ještě horší právě v chudých jižních regionech. Ukazuje se, že v některých částech Neapole a jejího okolí se k výuce přes internet připojuje méně než polovina žáků. Je tu velké nebezpečí, že dlouhá absence povede u mnoha studentů k trvalému přerušení školní docházky.

Výuka online ještě umocnila existující společenské rozdíly ve vztahu ke škole. Důvody jsou samozřejmě různé. Některé rodiny prostě nejsou vybaveny výpočetní technikou anebo nemají k dispozici místnosti, kde by se děti mohly izolovat. Navíc systém distančního vyučování předpokládá, že rodiče mají možnost své ratolesti v učení podpořit – to v mnoha případech ale není možné.

Rozhodnutí uzavřít školy probudilo v zemi novou vlnu protestů ze strany rodičů, učitelů i žáků. Dvanáctiletá školačka Anita z Torina, která se stala symbolem hnutí proti distanční výuce, prohlásila, že bude se spolužáky vyučování opět sledovat se svým počítačem venku před školou, jako to na protest dělala po několik týdnů na podzim.

Kdyby situace nebyla tak závažná, dalo by se říct, že si díky pandemii studenti a žáci uvědomili, jak moc jim vlastně škola chybí.

Raději posilte autobusy

K protestům školáků se připojují i rodiče, kteří si stěžují, že tento rok vláda nevydala opatření o mimořádné rodičovské dovolené, které platilo během loňského lockdownu. Aby tedy mohli dohlížet na studium svých potomků, jsou v těchto týdnech nuceni vymýšlet krkolomné plány, jak situaci řešit, anebo si prostě vybírat normální dovolenou. Ta jim ovšem bude chybět během letních školních prázdnin, které v Itálii trvají celé tři měsíce.

Výbor s názvem Priorità alla scuola, tedy Škola má přednost, varuje před škodami napáchanými nejen ve sféře vzdělávání, ale také v oblasti mentálního zdraví dětí. Poukazuje na to, že pokud se respektují předepsaná bezpečnostní pravidla, není prokázáno, že by zrovna škola představovala zvýšené nebezpečí šíření nákazy. Regiony by se možná měly spíš postarat o posílení hromadné dopravy, aby děti nejezdily do školy v přeplněných autobusech, místo aby koronaviru obětovaly jejich studium.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Související