Veronika Lefrancois: Rybářská válka mezi Itálií a Libyí

15. květen 2021

Naše středoevropská kuchyně si příliš nelibuje v rybích specialitách. Průměrný Čech si dává rybu obvykle na Vánoce a pak ještě možná na dovolené v Chorvatsku. Proto se z českého pohledu boje o rybářská loviště mohou zdát nepochopitelné. Pro některé země Evropské unie je to přitom v současné době jeden z nejpalčivějších problémů.

Postbrexitové spory o práva rybářů vedly dokonce před pár dny Francii a Velkou Británii k vyslání ozbrojených vojenských lodí, aby hlídkovaly v rybolovné oblasti kolem ostrova Jersey. Obě strany se naštěstí zdržely otevřených projevů nepřátelství, ale manévry přece jen mohly někomu připomínat téměř válečný stav.

Čtěte také

Další malá rybářská válka se odehrává ve Středozemním moři mezi Itálií a Libyí. A v tomto případě dokonce došlo k přestřelkám, během kterých byl zraněn jeden italský rybář.

Nejedná se o první incident tohoto typu. Už od 90. let je část Středomoří mezi Itálií a Libyí oblastí pravidelných potyček. Vloni na podzim tam libyjské úřady zajaly 18 sicilských rybářů a po více než sto dní je držely v přísné vazbě. Libye tvrdí, že Italové narušují její teritoriální vody pravidelně a že rybaření v této oblasti je pro ně ilegální.

Italský ministr zahraničí Luigi Di Maio odsoudil nepřátelskou akci libyjské pobřežní stráže, ale zároveň připomněl kapitánům italských lodí, aby se zbytečně nevystavovali nebezpečí ve výsostných vodách Libye.

Nejnebezpečnější povolání na světě

Podobná varování vydávají italské úřady opakovaně už po více než desítku let, od doby, kdy v roce 2005 tehdejší libyjský diktátor Muammar Kaddáfí unilaterálně rozšířil pás výsostných vod své země z 20 na 120 kilometrů.

Čtěte také

Sporná oblast, kterou Libye prohlašuje za své svrchované území, je ovšem jedním z nejbohatších lovišť červených krevet neboli garnátů, velmi ceněných na trhu s mořskými plody, takže mnozí rybáři mají za to, že se jim vyplatí vystavovat se riziku.

Přitom kromě zatčení a vazby v libyjských žalářích jim často hrozí i smrtonosná palba. Není náhodou, že Mezinárodní organizace práce řadí už po mnoho let rybářství mezi vůbec nejnebezpečnější povolání na světě, dokonce ještě před profesi požárníků nebo policistů.

I když se to může zdát překvapivé z pohledu české kuchyně, založené spíše na mase, ryby a korýši patří ve světě k nejvýznamnějším potravinovým zdrojům. Stále rostoucí poptávka po nich spojená s globálním oteplováním způsobuje, že lovišť ubývá a rybáři se vydávají na riskantní výpravy i do cizích vod. To má dopad na geopolitickou situaci mnoha přímořských zemí a způsobuje přibývající mezinárodní konflikty.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio