Veronika Lefrancois: Italská mafie nelení ani v časech pandemie

17. květen 2020

Pandemie a věznice nejdou dobře dohromady. Dodržovat sociální odstupy v uzavřených, stísněných prostorách není snadné a ani hygienické podmínky nebývají vždy na vysoké úrovni.

Ze strachu před šířením nemoci COVID-19 se proto mnoho zemí rozhodlo dočasně propustit alespoň ty nejméně nebezpečné odsouzence.

Čtěte také

Podmínky v některých přeplněných věznicích totiž s sebou nesou riziko, že by se za dané situace pro méně odolné vězně trest odnětí svobody mohl změnit v trest smrti.

V Itálii se problematika přeplněných věznic dostala na titulní stránky hned po vyhlášení karanténních opatření v březnu. Zpráva o tom, že byly zrušeny návštěvy odsouzených pro blízké osoby, vyvolala vzpouru hned v několika nápravných zařízeních. Během těchto nepokojů přišlo o život dvanáct vězňů a šestnácti dalším se podařilo uprchnout.

A když se o pár týdnů později ve věznicích zdravotní situace začala zhoršovat, stát se rozhodl některé odsouzence propustit do domácího vězení, aby se snížilo riziko šíření nákazy. Mělo se jednat především o vězně starší 70 let a osoby se zdravotními potížemi.

Mafiánské organizace a ekonomické krize

Věznice se sice vyprázdnily, ale brzy vyšlo najevo, že mezi propuštěnými nejsou jenom drobní zlodějíčkové. Na omezenou svobodu se dostalo také několik významných mafiánských šéfů, kteří byli původně odsouzeni k mnohaletému žaláři za těžké zločiny. Jako důvod k propuštění je uváděn jejich vysoký věk a zhoršený zdravotní stav.

Čtěte také

Je mezi nimi například 78letý Franceso Bonura, šéf sicilské mafie Cosa Nostra, který nechal zavraždit mladistvého syna jednoho z bývalých členů svého gangu a následně jeho tělo rozpustit v kyselině.

Zpráva o tom, že věznice opustili zločinci takového kalibru, vyvolala u italské veřejnosti vášnivou polemiku. Státní zástupce úřadu proti mafii poukázal na to, že tito nebezpeční odsouzenci trávili vazbu v izolaci, takže u nich nehrozilo nakažení koronavirem.

Pokud mají teď zbytek trestu trávit doma, umožní jim to navázat kontakty se členy organizace a znovu ji na dálku řídit. Na tuto kritiku reagoval ministr spravedlnosti Alfonso Bonafede a přislíbil nový dekret, který umožní soudům zrevidovat původní rozhodnutí, zvláště když se teď podařilo šíření epidemie dostat pod kontrolu.

Čtěte také

Propuštění mafiánů není jediný problém, který se ve spojení s touto kriminální organizací objevil. Ukazuje se bohužel, že během zdravotní krize, která Itálii tolik ekonomicky oslabuje, se mafii naopak daří velmi dobře.

V době, kdy se mnozí obyvatelé chudého italského jihu ocitli zcela bez prostředků, mafie začala rozdělovat potraviny a poskytovat bezúročné půjčky drobným obchodníkům. Toto jednání rozhodně není nezištné. Za poskytnutou pomoc se očekávají služby, jako je například přechovávání zbraní nebo drog. A pokud by příslušný obchodník nemohl splatit svůj dluh, mafie si bude moct přisvojit jeho podnik a jeho prostřednictvím prát špinavé peníze.

Pro mafiánské organizace ekonomické krize vždy představovaly příležitost, jak upevnit svůj vliv na místní obyvatelstvo.

Italská vláda by proto měla reagovat bezodkladně. Pokud finanční podpora zchudlému jihu nepřijde rychle od státu, je tu velké nebezpečí, že se v této oblasti moc mafie ještě více upevní.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio