Veronika Lefrancois: Italové chtějí zpátky své restaurace

10. květen 2020

Italové jsou od 4. května o něco svobodnější. Mohou teď legálně ven na vzduch, procházet se nebo sportovat, mohou navštěvovat blízké příbuzné za podmínky, že budou dodržovat bezpečnostní pravidla, a mohou se také účastnit pohřbů, pokud se na nich nesejde více než patnáct osob.

Mnohé aktivity jim však zatím, v této takzvané druhé fázi krize, zůstávají odepřeny. Návštěvy u přátel jsou dosud zakázány, stejně tak jako cesty mimo vlastní region. Ani nakupovat toho zatím moc nemohou.

Čtěte také

Otevřené zůstávají jen obchody s potravinami, léky, dětským zbožím, knihami a papírnickými potřebami. Všechny ostatní musí čekat až do 18. května.

Podobně jako v jiných zemích zůstávají v Itálii zavřené i bary a restaurace, i když od 4. května je povoleno objednat si jídlo nebo kávu s sebou. Tato částečná aktivita ale podle zástupců profese nezachrání restauratérský sektor, jeden z těch, které zdravotní krize postihla nejhůře.

Pracovníci v této branži dnes ostře kritizují vládu za to, že datum otevření podniků naplánovala až na první červen. Italská federace veřejného podnikání vydala protestní prohlášení, ve kterém varuje vládu, že pokud se otevření neuspíší, zanikne zhruba 50 tisíc restaurací, pizzerií nebo barů a 350 tisíc osob přijde o práci.

Restauratéři se poprvé v historii sjednotili

Mluvčí federace dodal, že do restaurace se samozřejmě lidé chodí najíst, ale kromě toho tam jdou také kvůli společenskému zážitku, který bohužel momentální opatření znemožňují. Podle něj současná nařízení vlastně zcela popírají tradiční italský životní styl.

Čtěte také

Po celé Itálii se restauratéři spojili v jednom symbolickém gestu: odebrali se na radnice měst a obcí, aby tam hromadně odevzdali klíče ke svým podnikům. Je to poprvé v historii, kdy se pracovníci této kategorie sjednotili. Zatímco za normálních okolností si vzájemně konkurují, v době pandemie se ocitli všichni na jedné lodi.

Restauratéři žádají, aby jim stát umožnil znovu otevřít podniky co nejdříve a za výhodnějších finančních podmínek. Poukazují na to, že jejich letošní příjmy budou v nejlepším případě odpovídat 30 % příjmů z loňského roku.

Většina starostů se zavázala, že požadavky restauratérů postoupí vládě ke zvážení. Na úrovni obcí se uvažuje o snížení, anebo přímo o zrušení poplatku za užívání veřejného prostranství a také poplatek za komunální odpad by pro postižené podniky mohl být anulován.

Čtěte také

Ne všechny italské regiony se podřídily státnímu nařízení. Například v jihoitalské Kalábrii bylo povoleno otevření všech barů a restaurací, pokud umožňují venkovní sezení. Prezidentka regionu Jole Santelliová odůvodnila své rozhodnutí tím, že Kalábrie byla pandemií velmi málo postižena a že delší uzavírka restaurací a barů by v tomto chudém regionu mohla vést k podnikání načerno.

Hnutí v pohostinství je dnes tak silné, že není vyloučeno, že vláda uvolní svá nařízení a umožní podnikům otevřít ještě před 1. červnem. Bude to ale záviset na tom, jak se bude vyvíjet šíření viru.

Počty nových nakažených jsou nadále velmi bedlivě sledovány, a pokud by se epidemie začala znovu šířit, všechna uvolňující opatření budou muset jít stranou.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.