Věra Jourová: Naše komunikace je víceméně mizerná. Neumíme předávat pozitivní zprávu o Evropské unii

30. září 2020
Evropa Plus

„Když vysvětluji, co jako Evropská unie děláme, tak se snažím vidět to z pozice běžného evropského občana,“ říká v pořadu Evropa Plus eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Uznává ale, že by Brusel mohl častěji hovořit k evropským občanům jasnější řečí.

Podle Jourové se ne vše dá jednoduše vysvětlit, zvláště „velká politika“ ne. „Souhlasím ale, že všichni máme tendenci používat příšerný žargon,“ připouští europolitička. 

„Lidé rozumí slovům jako růst, přidaná hodnota, zaměstnanost. Ale máme spoustu jiných zaklínadel jako třeba solidarita, pod kterou si každý může představit cokoliv. Takže na to bychom si měli dávat pozor.“

Naše komunikace je víceméně mizerná.
Věra Jourová

Patrné je to v zvláště v případě Čechů, kteří jsou velmi euroskeptičtí. „Nejsme schopni dlouhodobě předávat pravdivou a pozitivní zprávu o Unii,“ přitnává Jourová.

„Naše pražské zastoupení je personálně i finančně poddimenzováno. Máme málo lidí a peněz, abychom zprávu z Bruselu dokázali nejen přeložit, ale i převést tak, aby tomu naši lidé rozuměli a našli si v ní i něco pro sebe.“

Jourová je přesvědčena, že každá z evropských politik obsahuje něco, co si může jednotlivec vztáhnout na sebe: „Zásadně neděláme politiky, které by byly ostře proti nějaké skupině občanů.“

Jourová ve středu také prezentovala zprávu o hodnocení stavu demokracie a právního státu v členských zemích. 

Unie je oblíbený fackovací panák

Velice tvrdou lekcí pro Brusel byla podle Jourová pandemie. „Když začala, tak jsme brali jako automatické, že nemáme jako Unie v kompetenci zdravotnictví a nemůžeme spustit například systém civilní ochrany,“ říká.

„Trestuhodně jsme počítali s tím, že se to ví, ale ono se to neví a já jsem pak musela dávat desítky rozhovorů, co budeme v té věci dělat,“ popisuje eurokomisařka jeden z příkladů, kdy komunikace EU s veřejností selhala.

Evropská unie v pandemii selhala, protože státy, které ji tvoří, nebyly schopny se dohodnout na společném postupu.
Věra Jourová

„Evropská unie je také oblíbený fackovací panák. Když je něco občanům nelíbí, tak má místní ministr tendenci se vymluvit na to, že to po nás chce Brusel. V tom momentu u internetu nebo televize skáču pět metrů do výšky, protože dobře vím, co Brusel chce a co ne,“ shrnuje Věra Jourová.

Poslechněte si celý rozhovor Viktora Daňka.

autoři: Viktor Daněk , Ondřej Čihák
Spustit audio

Související