Česko je na předsednictví EU připraveno, tvrdí analytik. Že nebude druhá Entropa, je podle něj dobře

12. červen 2022
Evropa Plus

Česká republika se od 1. července ujme půlročního vedení v Radě Evropské unie. Řízení ministerských schůzek a dalších jednání v Bruselu nebo Lucemburku bude mít na starosti podruhé v historii. První předsednictví v roce 2009 poznamenal pád kabinetu Mirka Topolánka (ODS) v jeho průběhu. Současná česká vláda se tak bude snažit o reparát.

„Obecně je Česko na své druhé předsednictví připraveno poměrně dobře,“ soudí analytik Institutu pro evropskou politiku Europeum Vít Havelka.

Čtěte také

„Politické priority vlády jednoznačně směřují k Ukrajině. V rovině legislativy tam přípravy probíhaly kontinuálně poslední dva roky. Čeští úředníci a diplomaté tak už vědí, co mají dělat a připravují se na to, že se vrhnou do práce,“ dodává.

Navzdory původně omezenému rozpočtu na předsednictví a obavám z nedostatku kvalifikovaných odborníků je podle Havelky nakonec v Bruselu srovnatelný počet lidí, jako měly jiné, podobně velké předsednické země. Celkem to bude zhruba 240.

Ruská invaze a topná sezona

„Musíme si uvědomit, jaké jsou naše ambice. Pokud chceme mít předsednictví jako ostatní menší nebo střední státy, pak je ten počet pravděpodobně dostatečný. Znamená to ale také, že na rozdíl od těch velkých států nebudeme moci tak intenzivně pracovat na veškerých tématech a legislativě a budeme muset prioritizovat,“ míní analytik, který působí také v projektu České zájmy v EU.

Tyto priority budou spojené hlavně s důsledky ruské invaze na Ukrajinu. Česká vláda se chce zaměřit na řešení situace ukrajinských uprchlíků v Evropě a rekonstrukci válkou zničené země. Velkým tématem bude také energetická bezpečnost a soběstačnost EU na dovozu paliv z Ruska.

Čtěte také

„České předsednictví bude muset jednoznačně řešit, jakým způsobem bude Evropská unie zásobována fosilními palivy během zimní topné sezony přímo během českého předsednictví,“ upozornil Havelka.

Během svého prvního předsednictví v EU v roce 2009 k sobě Česko připoutalo pozornost nejen pádem vlády, ale také kontroverzní plastikou Entropa v Bruselu. Ta pobouřila řadu dalších členských zemí tím, jak je v ní výtvarník David Černý zpodobnil. Nastupující české předsednictví nic takového nechystá.

„Byli tací, kteří se vyslovovali pro to, aby něco podobného vzniklo. Nakonec od toho Úřad vlády upustil a já to považuji za jednoznačně dobré řešení,“ říká analytik Europea, podle něhož existují jiné metody, jak zaujmout publikum a přiblížit mu EU, aniž by to způsobilo české vládě problémy s unijními partnery.

Více o přípravách na druhé české předsednictví se dozvíte v pořadu Evropa Plus.

autor: Filip Nerad
Spustit audio

Související