Velikonoce jsou v naší evropské civilizaci opravdu největší svátky, připomíná archeolog Břicháček

7. duben 2023

„Velikonoce jsou největší křesťanské svátky pro všechny, kteří jsou křesťané, ale i pro ty, které zajímají křesťanské tradice. Nemusíme si nic namlouvat – křesťanská tradice jsou v naší evropské tradici opravdu pro nás všechny významnými dny,“ říká v pořadu Hovory vedoucí oddělení záchranných archeologických výzkumů Západočeského muzea v Plzni a vysokoškolský pedagog Pavel Břicháček.

Přiznává, že sám není praktikující věřící, ale respektuje hodnoty, které křesťanství s sebou nese.

Pavel Břicháček, vysokoškolský pedagog a architekt

„Vzpomeňme si na desatero božích přikázání a podobně. Já respektuji to, že církev byla z velké části během středověku nositelem kultury a nejen jí. Byť občas prosazování křesťanského vlivu bylo silou, a to je nepříjemné. I za to se tedy ti naši otcové papežové omluvili,“ tvrdí.

Zkoumá klášter v Milevsku

Archeolog Břicháček dlouhé roky zkoumá místo prodchnuté vírou: klášter premonstrátů v Milevsku. V loňském roce našel jeho tým v tajné trezorové místnosti prastarou dřevěnou schránku, která ukrývala vzácnou relikvii. Zdejší řeholníci po staletí věřili, že se jedná o část hřebu, kterým byl Kristus přibit na kříž.

Je i po letech svojí prací nadšen nebo už je to jen rutina? A jak prožívá Velikonoce? Ptá se Eva Hůlková. Poslechněte si pořad v repríze.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související