Vejce od geneticky upravených slepic mohou zlevnit výrobu léků

31. leden 2019

Britové odchovali geneticky upravené slepice, jejichž vejce obsahují léčivé látky. Výzkumníci si od takových vajíček slibují levnější výrobu medikamentů.

Vědci z univerzity v Edinburghu vložili do slepičího genomu lidský gen, jenž se běžně podílí na produkci speciálních bílkovin, které jsou důležité pro náš imunitní systém a pomáhají organismu například v boji proti virům nebo rakovinnému bujení.

Na trh by se léčiva ze speciálních vajec měla dostat za 10 až 20 let. Do té doby musí vše projít atestačními procedurami.

Díky genetické modifikaci slepice snáší vajíčka obsahující právě tyto bílkoviny a výzkumníci je mohou poměrně snadno extrahovat. Získání potřebných látek pro výrobu léků je tak mnohonásobně levnější než jejich syntéza v laboratoři.

Co na to etika?

Geneticky upravené slepice podle odborníků nepociťují žádný rozdíl mezi tím, zda snáší obyčejná nebo léčivá vejce. Navíc prý žijí v poměrně komfortním prostředí a starají se o ně speciálně vyškolení zaměstnanci.

Slepice také nejsou jedinou nadějí farmaceutického průmyslu. Kromě drůbeže se už podařilo vyšlechtit třeba kozy, jejichž mléko obsahuje proteiny využitelné ve zdravotnictví.

autoři: Ondřej Novák , marz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.