Veganství: Etika na talíři

22. červen 2014
Za hranou

Dobrovolně se rozhodly nejíst maso, mléko ani vejce. Vzdaly se živočišné stravy a jsou krásné a šťastné. Důvody, které vedly k jejich rozhodnutí nám přišly do pořadu Za hranou objasnit dvě ženy, veganky. Petra Šatopletová a kreslířka Toy Box v rozhovoru o tom, co znamená etika ve stravování.

Veganství je nejen forma rostlinné diety, ale pro některé především životní filozofie. Veganství nacházíme u několika kmenů, které si tuto formu stravy uchovaly ze starých dob. Novodobé veganské komunity jsou zakládány od 40. let minulého století, v dnešní době se veganství pojí například s komunitou straight edge nebo s politikou food not bombs.

Přirozené veganství?

„Existuje nejedna studie, která ukazuje, že veganství je prostě zdravé. A alergie na laktózu, to není žádná nemoc. Člověk má jednou přestat pít mateřské mléko a tak je intolerance laktózy u dospělých vlastně přirozená,“ tvrdí Petra Šatopletová. Tvrzení, že veganství je zdravé, potvrzují nejen výzkumy, ale především lidé, vegani, kteří se aktivně věnují sportům a ve staří vypadají o dvacet let mladší. A rozhodně nestrádají.

Veganství jako politický akt

Většina veganů klade velký důraz na osobní odpovědnost každého člověka a respekt k ostatním – lidem i zvířatům. Veganství je často propojené s dalším aktivismem, existují veganské komunity, veganské sportovní kluby. Veganství pro některé znamená životní cestu, při níž se snaží neubližovat či si odříkat, může být chápáno jako politické přesvědčení, že lidé a zvířata jsou si rovni a pokud pokládáme zvířata za slabší, měli bychom jim pomáhat a ne je vraždit.

Vegan - Konzument

Veganství má však více podob. Od prostého využívání rostlin z přírody až po nakupování luxusní (veganské) kosmetiky a tzv. „guilty pleasures“. „Člověk jí jídlo v nadměrný míře. Moc jíme, tahle společnost je založena na nadměrné konzumaci. Veganství je pro mě pořád snesitelnější způsob konzumace než představuje většinová společnost,“ říká komiksová kreslířka Toy Box.

Pokud se chcete dozvědět více:
http://www.food-not-bombs.cz
http://www.michalkolesar.net
http://www.soucitne.cz
http://www.otevrioci.cz

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio