Vedomosti: Putin oznámil uvolňování restrikcí a konec pracovního klidu, řada oblastí ale nepospíchá

15. květen 2020

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí oznámil, že v zemi končí období pracovního klidu zavedené v březnu a zároveň začíná pozvolná etapa postupného uvolňování restrikcí.

V Rusku se přitom nákaza novým koronavirem rychle šíří a ve čtvrtek v zemi bylo celkově 252 245 nakažených a 2305 zemřelých. Ruský deník Vedomosti píše o tom, jak se vyvíjí situace v různých ruských regionech.

Se zmírňováním se nespěchá

Zhruba čtvrtina země karanténní opatření prakticky neoslabila. V dosavadním rozsahu omezení ponechali v Moskvě i okolí, Petrohradě, na severním Kavkaze i v řadě dalších oblastí. V Moskvě a Petrohradě zatím obnovili práci jenom na stavbách a v továrnách, obdobně to vypadá i v Moskevské oblasti.

Čtěte také

V Nižněnovgorodské oblasti, ta podobně jako metropolitní regiony patří k nejvíc postiženým, zatím zůstává v platnosti systém digitálních propustek. Občané tam smějí vyjít na ulici jen ze závažného důvodu, příbuzné můžou navštívit maximálně jednou týdně. Procházky jsou dovoleny nanejvýš v okruhu 300 metrů od domu. Až teď tamní úřady počítají s postupným rozvolňováním.

Také řada dalších oblastí Ruské federace se zmírňováním karanténních opatření příliš nepospíchá. Podle prezidentova prohlášení jsou konkrétní rozhodnutí věcí jednotlivých gubernátorů. Odborníci, které Vedomosti citují, ale poukazují na to, že obyvatelé už jsou ochrannými opatřeními unaveni a přejí si, aby se život co nejrychleji vrátil do normálu. Prezidentovo prohlášení navíc vyvolalo určitá očekávání, s nimiž se gubernátoři budou muset vyrovnat.

Letectví a nákupy

K normálnímu provozu by se v Rusku měla postupně vrátit i letecká doprava. Ruská zpravodajská agentura RIA Novosti píše, že federální agentura pro letectví Rosaviacija připravila plán tří etap opouštění omezení.

Čtěte také

V první etapě budou cestující muset v letadle sedět v dostatečné vzdálenosti, minimálně ob místo. Před letem jim budou měřit teplotu a pohyb po kabině se omezí na nejnutnější minimum. Pasažéři budou muset mít roušku a rukavice, a pokud bude let trvat déle než tři hodiny, ve zvlášť vyhrazené části letadla si je budou postupně měnit.

Povinnost nosit roušky na veřejných místech a v hromadné dopravě zavedli v řadě ruských regionů 7. května, jak si ale všímá ruský deník Kommersant, mnoho zákazníků nesouhlasí s tím, že obchody můžou odmítnout obsloužit zákazníky bez roušek.

Řada Rusů si na toto opatření na sociálních sítích stěžovala – obchodníci prý na takové jednání nemají právo. Ti se ale odvolávají na doporučení ruského ministerstva obchodu z 11. května, kde se říká, že pokud daný region takovou povinnost zavedl, návštěvníci musí ochranné pomůcky používat. Povinností obchodníka pak je zákazníky informovat, jak musí být vybaveni, a nabídnout jim možnost si roušky a rukavice zakoupit.

Hackerské útoky

Německý týdeník Spiegel na svém zpravodajském webu včera večer informoval, že několik provozovatelů superpočítačů v Německu a ve Velké Británii se potýká s hackerskými útoky, které prý nepozorovaně trvaly po celé měsíce.

Čtěte také

V Německu se tato situace týká šesti superpočítačů, například Leibnizova výpočetního střediska v Garchingu u Mnichova nebo počítače Hawk ve Stuttgartu.

Středisko v Garchingu uvedlo, že jeho vysoce výkonné počítače postihl bezpečnostní incident a zaměstnanci je z bezpečnostních důvodů museli odpojit od sítě. O podobných problémech hovoří i výzkumné centrum v Jülichu. Operátoři počítačů Technologického institutu v Karlsruhe zase sdělili, že na jejich zařízení hackeři zaútočili prostřednictvím zcizených uživatelských účtů. Řešení situace prý zabere delší dobu.

Poslechněte si celý příspěvek. Čtou Lenka Jansová a Jan Bumba.

autoři: Miroslav Tomek , jpr
Spustit audio

Související