Vědecké dobrodružství v USA: Velké vodíkové plány Čechů ve Spojených státech

Čeští podnikatelé chtějí vydělat na americkém nedostatku vodíku. Nedaleko Charlestonu ve státě Tennessee postavili vodíkovou továrnu.

Na místech, kde se ještě před třemi lety pěstovala kukuřice, dnes stojí zářivě bílé zásobníky. Zhruba uprostřed výrobní kolonie se nachází speciální superodolná buňka, kde je kontrolní stanoviště operátora,“ popisuje Lee Rosenhamer.

Klíčovou výhodou továrny na kapalný vodík jsou prý nízké vstupní náklady. Společnost United Hydrogen Group, která továrnu vystavěla, totiž může odebírat odpadní vodík z nedaleké výrobny chloru. Na svých zařízeních jej pak stlačí, vyčistí a zkapalní.

Podle slov zakládajícího akcionáře společnosti Ladislava Ornsta jezdí v Kalifornii momentálně necelých 6 tisíc vodíkových elektromobilů. Za pět let by jich přitom mohlo být na čtvrt milionu. Vodíkové modely totiž kromě Toyoty prodává už i Honda nebo Hyundai a další výrobci na sebe zřejmě nenechají dlouho čekat.

První čerpací stanice české firmy by se měla začít brzy stavět v Los Angeles. „Mělo by to být na University of Irvine, která se infrastrukturně zapojuje do těchto věcí. Budou tam jezdit autobusy, osobní auta a připravujeme samozřejmě další zajímavé rozvojové projekty – jedním z nich je výroba vodíku z obnovitelných zdrojů,“ říká Ornst.

autoři: Petr Kološ , marz
Spustit audio

Související