Vodík jako efektivní médium pro skladování energie

11. duben 2016
Trendy

Zastánci takzvané vodíkové ekonomiky bojují o její prosazení. Inspiraci si berou například v Německu, kde podpora vodíkového pohonu v dopravě roste.

Německo investuje miliony do rozvoje vodíkových technologií. Vodíkové palivové články pro automobily nebo technologie pro skladování energie ve vodíku totiž mají hrát velkou roli v německém plánu využívat většinu energie z takzvaných obnovitelných zdrojů. Na pražských "vodíkových dnech" v národní technické knihovně se o tom přesvědčil Dalibor Zíta.

Elektřina vyrobená například pomocí solárních panelů se do vodíku uložit jednoduchým způsobem. Vlastně jde o rozklad vody pomocí elektrolýzy na vodík a kyslík. Ten se vypustí do atmosféry a vodík se uloží do tlakové nádrže. V době potřeby energie se z vodíku buď vyrábí elektřina pomocí palivových článků, nebo se dá vodík přímo spalovat, nebo se může sloužit jako palivo v autech. Jediným vznikajícím odpadem je voda.

„V Německu jsou vodíkové technologie důležité, protože vidíme vodík jako efektivní médium pro skladování energie. Německo má ambiciózní energetický plán. Chceme výrazně zvýšit objem energie z obnovitelných zdrojů. A právě vodík může být vhodné flexibilní médium,“ vysvětluje vedoucí oddělení výzkumu Německého spolkového ministerstva hospodářství a energetiky.

Poslechněte si celý pořad Trendy, věnovaný vodíkovému palivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.