Vědec nemá jen bádat. Musí také chápat firmy a koncové zákazníky, radí Pavel Burget z ČVUT

19. červen 2020

České vysoké učení technické vsadilo v době koronavirové pandemie na tvořivost a spolupráci s domácími výrobci, aby se stalo centrem vývoje a výroby nových ochranných pomůcek pro zdravotníky. Z jejich dílny vyšel plicní ventilátor CoroVent, který se dnes sériově vyrábí v několika zemích, nebo respirátor, který zaujal mimo jiné NATO nebo americké námořnictvo.

„V případě polomasky nám nahrálo to, že řada předpisů stanovených evropskou normou se dočasně zmírnila,“ říká v pořadu Interview Plus Pavel Burget z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.

Díky tomu mohli čeští vědci dostat respirátor k certifikaci rychleji. „Pak bylo možné s tímto certifikátem jít za výrobci s tím, že jde o polomasku, která dokáže ochránit a odpovídá evropské normě v danou chvíli platné,“ popisuje Burget příběh české polomasky.

Čtěte také

Vědec souhlasí, že komerční a akademický svět jsou od sebe částečně odděleny. „Nám se podařilo tyto světy hodně propojit. Velkou roli hraje to, že se už několik let na institutu snažíme budovat ekosystém propojující vědecký svět a svět průmyslových firem.“

„Takže víme, jak firmy řeší problémy a ty zase chápou, jakým způsobem k problémům přistupuje svět akademický,“ říká Burget.

Tím, že jsme museli založit start-up..., jsme dokázali mluvit i s koncovými uživateli a firmami, které se musí zapojit do výroby. Podařilo se nám tedy propojit akademický a průmyslový svět a snažíme se z toho vzít ponaučení pro další projekty.
Pavel Burget

Výzkumníci se podle něj nemůžou pouze zahledět do svého badatelského problému. „Musí se snažit trochu pochopit pohled koncového uživatele nebo firmy, která výrobek dotáhne do produkční podoby a bude ho nabízet zákazníkům.“

„Na druhou stranu si firmy musí uvědomit, že v akademické sféře máme výzkumné úkoly, které potřebujeme plnit, a snažíme se spíš hledět dál do budoucnosti, takže se nemůžeme zabývat jen drobnými vylepšeními, která zrovna firma v danou chvíli potřebuje,“ upozorňuje Burget.

Otevřely se nám dveře k dalším projektům a příležitostem

Českým akademikům také pomoha s propagací úspěšného respirátoru agentura CzechInvest, zvláště při hledání partnerů pro realizaci projektu. „Oslovovali firmy, které zrovna měly výrobní kapacity na vstřikolisovou výrobu,“ říká Burget.

„Věřím tomu, že když se v akademické sféře podaří dosáhnout nějakého výsledku, který používá hodně lidí a institucí i mimo Českou republiku, tak to je zvýšení prestiže a ukazuje to těm, kteří nevidí výsledky badatelské činnosti, že i ve výzkumu může vzniknout něco, co má potenciál a pomáhá lidem v běžném životě,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Úspěchy s polomaskou i ventilátorem otevřely dveře k dalším evropským výzkumným institucím. „Už jen to, že jsme měli nějaký okruh spolupracujících institucí, nám pomohlo, že o nás začalo víc vědět.“

„Dnes tedy máme lepší jméno, partneři nás oslovují, abychom vstupovali do dalších projektových konsorcií a podobně,“ chválí úspěchy českých konstruktérů Pavel Burget z Českého vysoké učení technického.

Celý rozhovor Jana Burdy s Pavlem Burgetem si můžete pustit na záznamu.

Spustit audio

Související