S chytrým telefonem proti koronaviru. Vědci z ČVUT testují aplikaci, která vám pomůže udržet sociální distanc

26. březen 2020

Potřebujete nakoupit, vyzvednout si léky a třeba se stavit na poště? Aplikace od vědců z pražského ČVUT by vám už brzy mohla poradit, jak tyhle obchůzky načasovat tak, aby vám hrozilo co nejmenší riziko nákazy novým koronavirem. Vědci k tomu ale potřebují i vaši pomoc.

K boji proti šíření nového koronaviru může přispět mobilní aplikace, na které pracují vědci z Centra umělé inteligence pražského ČVUT.

Čtěte také

„Když budete třeba v supermarketu a uvidíte, že je tam dlouhá fronta, označíte místo, kde se nacházíte v aplikaci a doplníte informaci, že je kolem vás asi padesát lidí,“ vysvětluje princip aplikace docent Tomáš Krajník, vedoucí laboratoře chronorobotiky.

„Tyto údaje se anonymně zaznamenají na serveru a ve chvíli, kdy budeme mít o jednotlivých místech dostatek dat, dokážeme modelovat předpovědi, kdy na nich bude jaká hustota lidí. Uživatel aplikace pak bude díky tomu vědět, kdy je nejlepší čas zajít tam, kam potřebuje.“

Pokud se tam v danou dobu není schopný dostat, ukáže mu aplikace míru rizika vyšší koncentrace lidí na tom konkrétním místě v průběhu času, aby se podle toho mohl řídit a vyhnul se exponovaným místům v nejfrekventovanější denní době.

Mobilní aplikace  FreMEn contra COVID vyvinutá českými vědci má za cíl doporučit uživatelům optimální trasu a harmonogram pro návštěvu míst v době epidemie na základě dat o koncentraci lidí

Potřebujeme spolupráci uživatelů

Projekt pojmenovaný FreMEn contra Covid ale potřebuje pomoc od uživatelů chytrých telefonů. Aby aplikace mohla správně fungovat, prosí výzkumníci z týmu docenta Krajníka o spolupráci:

„Rozhodně nechceme, aby kvůli nám teď někdo vyrazil ven sbírat data. To by mohlo situaci v době karantény jen zhoršit. Pokud ale někdo musí ven, prosíme, aby nám skrze aplikaci řekl, kolik je v tom místě lidí.“

Čtěte také

I málo dat stačí

Experti při vývoji aplikace vycházeli z principu aplikovaného v mobilní robotice, kde jsou data neurčitá, jsou sbírána nepravidelně a v malém počtu, a přesto umožňují vyhodnocení kvalitních předpovědních modelů. „Ze zkušenosti víme, že už z dvaceti nebo pětadvaceti bodů dokážeme poměrně spolehlivě předpovídat vývoj na daném místě,“ upřesňuje Tomáš Krajník.

Aplikace pro sběr dat je momentálně v režimu testování, ale uživatelé si ji už mohou volně stáhnout a vyzkoušet. Předpovědní aplikaci by výzkumníci rádi spustili na začátku dubna. Nenajdete je ale na Google Play nebo Apple Store, protože oba zprostředkovatelé nejspíš pozastaví schvalování nových aplikací. Projekt týmu docenta Krajníka najdete proto pouze na webu Centra umělé inteligence pražského ČVUT.

autoři: Štěpán Pokorný , and
Spustit audio

Související