Vědci si nevymýšlejí. Máme skutečně poslední šanci, vítá klimatický summit europoslankyně Gregorová

1. listopad 2021

Přinese probíhající klimatická konference v Glasgow zásadní zlom v boji a adaptaci na klimatickou změnu? Nebo půjde jen o kosmetické změny maskované velkými slovy? „Tyto summity musí mít svůj význam. Nemáme moc jiných způsobů, jak se domluvit. Omezení emisí k roku 2050 je opravdu klíčové, už teď máme skluz a obrovský problém,“ tvrdí europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Poslanec ODS Jan Skopeček smysl v podobných summitech nevidí. 

„Máme tu různé regiony a ekonomická centra, která aktivisty a politiky dohodnuté limity nerespektují. Je to spíš přehlídka cílů, ale jen jedné části světa, která je schopna to tlačit, ovšem ostatní nikoliv,“ je skeptický Skopeček.

Čtěte také

Europoslankyně připomíná, že klimatická jednání nejsou věcí dobré vůle.

„Pokud bude klimatická krize dál eskalovat, může se dostat mimo kontrolu a ukončit nás. Je sice smutné, že momentálně někdo k jednacímu stolu přijít nechce, ale to neznamená, že ostatní by měli nechat svět shořet. Jsem přesvědčena, že jednou se u toho stolu všichni potkáme.“

Víc než centrálnímu plánování věřím inovacím, spontánnímu vývoji, technologickému rozvoji a ekonomickému růstu.
Jan Skopeček

Skopeček ale odmítá centrální plánování. „A to je to, co se teď děje v enviromentální politice – centrální plánování, které jsme tu měli za komunismu. Víc věřím inovacím, spontánnímu vývoji, technologickému rozvoji a ekonomickému růstu, který účinějšími technologiemi šetří a nahrazuje fosilní zdroje.“

Jan Skopeček, poslanec na kongresu ODS

„Vyčítám dnešní debatě to, že je tu snaha regulovat, direktivně nařídit něco, co se často vymyká fyzikálním zákonům,“ pokračuje občanský demokrat. „Někteří považují ekonomický růst za to, co způsobuje současné problémy. Já v tom naopak vidím cestu, jak problém řešit. Čím lépe se budeme mít, tím lepší technologie budeme mít a tím více se budeme starat o životní prostředí.“

Když zavedeme správná opatření, bude konečně platit ten, který znečišťuje. Volný trh tak naopak podpoříme.
Markéta Gregorová

Europoslankyně souhlasí, že inovace a nové technologie jsou naprosto zásadní, ale spontánní vývoj je nepřijatelný.

Čtěte také

„To, že někdo ušetří na tom, že ještě neinovoval a může si znečišťovat prostředí, jen znamená, že to zaplatí někdo jiný. Když ale zavedeme správná opatření, bude konečně platit ten, který znečišťuje. Volný trh tak naopak podpoříme,“ odmítá nařčení z „komunismu“ Gregorová.

„Přesunuli jsme do Číny většinu výroby včetně emisí. Když teď budeme víc investovat v Evropě a podporovat místní produkci, tak evropské investice a Green Deal mohou udělat pro lokální výrobu víc než libovolné množství konzervativních pouček. Vědci si nevymýšlí jen proto, aby měli zábavu z nějakého alarmismu. Je realita, že máme poslední šanci,“ věří europoslankyně.

Skopeček: Vadí mi alarmismus

Podle Skopečka je iluzorní představa, že dnes umíme spočítat teplotu v roce 2100.

„Vnímám klimatickou změnu, která tu probíhá. Můžeme se přít o tom, do jaké míry má na ní vliv člověk a do jaké míry jsou to přirozené cykly. Ale vadí mi ideologizovaná debata a alarmismus, který tu poslední roky slyším. Používat slova ‚poslední šance‘ a že shoříme, to nejsem schopen akceptovat.

Čtěte také

Green Deal může Česko prý ohrozit. „Máme velmi vysoký podíl průmyslu na HDP. Když si budeme zdražovat energii, což Green Deal přinese, tak si tím budeme podkopávat naši konkurenceschopnost. Chceme zavírat uhelné elektrárny, ale neříkáme, kde elektřinu vezmeme. Debata postrádá jakýkoliv racionalismus a výroky o tom, že shoříme, jen ideologizuje debatu,“ opakuje Jan Skopeček (ODS).

„Ideologie vyjadřuje postoj ke světu. Pokud někdo nechce, aby lidstvo svým přičiněním vyhynulo, nebo došlo k obřím krizím či válkám v důsledku klimatické migrace, tak je v pořádku takovou ideologii přiznat. Pokud to bude znamenat prosazení takové legislativy, která nám pomůže tento problém vyřešit,“ obhajuje místo ideologie v otázce klimatické změny Markéta Gregorová (Piráti).

Poslechněte si celou debatu. Na možnosti klimatického summitu se ptá Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související