Ve Velké Británii chtějí do dubna proočkovat všechny, kdo o to budou mít zájem, říká zpravodaj

23. prosinec 2020

Nová mutace koronaviru a hrozba odchodu z Evropské unie bez dohody se spojily a přichystaly mnohým Britům neradostné vánoční svátky. A místo rozvolnění je naopak čeká nový čtvrtý stupeň protikoronavirových opatření. „Platí prakticky po celé Anglii, alespoň co do populace. Vztahuje se na dvě třetiny Angličanů. Prakticky všechno je zavřené a vánoční svátky se budou odehrávat jen v rodinách. Setkávání nebude možné,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

Britské nemocnice jsou podle Marka již zaplněné podobně, jako tomu bylo na jaře. Oproti první vlně pandemie ale nyní umírá méně lidí, zatímco před několika měsíci to bylo okolo tisícovky denně, v současnosti je číslo poloviční.

Jaromír Marek, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii

„Není jisté, jestli ta nová mutace způsobuje vážnější zdravotní důsledky. Kromě toho, že se má šířit o 70 procent rychleji a vytváří tlak na zdravotnictví. Ten tlak je tu ale už od února a března,“ podotýká zpravodaj.

Spekuluje se také o tom, zda proti novémutaci bude fungovat vakcína, kterou se už ve Velké Británii očkuje.

Čtěte také

„Britská vláda v očkování vidí světlo na konci tunelu. Začalo se s ním už 9. prosince, nyní je naočkováno asi 500 tisíc lidí a v novém roce se s tím začne hromadně,“ uvádí Marek.

Pomáhat se chystá také britská armáda, aby do dubna byli proočkováni všichni, kdo o to budou mít zájem.

Brexitový pat

Kvůli obavám z nové mutace viru přerušilo letecké spojení se Spojeným královstvím na 50 států světa včetně několika zemí Evropské unie. „Premiér Boris Johnson tato opatření chápe. Objevují se zde ale spekulace, že to není jen kvůli koronaviru, ale že to souvisí s brexitem – že je to zdvižený prst od unijních zemí, které se snaží ukázat sílu,“ přibližuje.

Koronavirus už několikrát omezil jednání s Evropskou unií o dohodě, která by zabránila tvrdému brexitu. Nynější situaci by ale premiér Johnson mohl využít k tomu, aby prodloužil přechodné období, otázkou ale je, zda by s tím souhlasila jeho Konzervativní strana.

Čtěte také

Poslední zásadní překážkou v jednáních zůstává rybolov, který přitom představuje jen malý zlomek HDP Evropské unie i Spojeného království, ve kterém zaměstnává jen asi 12 tisíc lidí.

„Souvisí to s tím, že rozhodnutí Britů opustit Unii bylo především o symbolech a emocích. Potvrdil to i ministr zahraničí Dominic Raab, podle kterého je rybolov symbolická věc,“ vysvětluje Marek.

Ani jedna ze stran si podle něj nedokáže představit, že by nebylo dosaženo dohody. Britský parlament by o ní mohl případně hlasovat i v poslední den roku a v úvahu připadá také uzavření provizorní smlouvy, která by se schvalovala až v novém roce.

Jak snadné je dnes pro Brity překročit hranice do Evropské unie? Poslechněte si Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související