V Británii řeší hlavně covid. Náklady tvrdého brexitu totiž odpovídají dvěma týdnům lockdownu, říká manažer žijící v Londýně

9. prosinec 2020

Na uzavření dohody o odchodu Velké Británie z Evropské unie zbývají už jen dny. Vyjednavači obou stran ale přesto věří, že se jí podaří dosáhnout. „Nálada lidí je brexitem neovlivněná. Pandemie změnila jejich priority a zabývají se hlavně svým zdravím a bezpečím,“ popisuje atmosféru český manažer působící v Londýně Matouš Michněvič.

Čtěte také

Neznamená to ale, že by Britové dopady brexitu nepocítili. „Před referendem si to možná neuvědomovali, ale hned po hlasování oslabila libra o 15 procent, nyní je slabší o čtvrtinu. Tehdy stála okolo 38 korun, teď je to kolem 30, což pociťují spotřebitelé i podniky,“ srovnává v Interview Plus.

Ihned po brexitu také začali odcházet zahraniční pracovníci. Michněvič popisuje, že například ve Fulhamu, kde žila velká francouzská komunita, kvůli tomu ceny nemovitostí klesly o desetinu.

Už se smířili

Po jednoznačném vítězství konzervativců v loňských parlamentních volbách se prý ale lidé s brexitem smířili. „Ještě jsem neviděl žádné zhodnocení toho, co slíbil a co splnil. Teď se hasí covidový požár, poté se bude řešit, jestli (vláda) plní sliby,“ popisuje manažer.

Bank of England odhaduje dopad tvrdého brexitu na 1–2 % HDP, ale dopad covidu odhadují na asi 11 % HDP.
Matouš Michněvič

Podle něj se očekávalo, že Unie i britský premiér Boris Johnson budou držet své pozice, a vše se bude řešit až na poslední chvíli. Johnson zároveň tvrdí, že ani pokud by se s Unií nepodařilo dohodnout, nebude to pro zemi znamenat žádnou katastrofu.

Čtěte také

„Bank of England dopad, pokud by se neuzavřela dohoda, odhaduje na 1 až 2 procenta HDP. Propad kvůli covidu se ale odhaduje asi na 11 procent. To odpovídá i na otázku, jak velký prostor v médiích brexit má,“ přibližuje Michněvič s tím, že náklady tvrdého brexitu odpovídají zhruba dvěma týdnům lockdownu.

Premiéra Johnsona považuje za charismatického politika, který vystupuje jako muž, který hájí zájmy Velké Británie.

„Dokáže jasně komunikovat a má cit pro to, co lidé chtějí. Napojil se i na pocity lidí z venkova a malých měst, kteří se necítí být dostatečně reprezentováni. Po volbách má velmi silný mandát, taky proto se ve své rétorice uklidnil. Má prostě silnou pozici,“ zamýšlí se v Interview Plus český manažer Michněvič.

Mohou české firmy uspět v pobrexitové Británii? Poslechněte si záznam Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související