Jan Jůn: Brexit – nedělní termín vypršel a jedná se dál

14. prosinec 2020

Neuvěřitelné. V neděli vypršel opět další z mnoha „klíčových“ termínů dosažení dohody o pobrexitových obchodních vztazích mezi Británií a Evropskou unií, nebo ukončení vyjednávání bez ní – a jedná se dál. Termín, netermín.

Jako by se nechumelilo. Otázkou je, proč při dosavadní neústupnosti obou stran vůbec jednat.

Čtěte také

Britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ani nečekali do oběda, zavolali si a dopoledne společně sdělili, že se bude jednat dál.

Zdůvodnili to nutností „v nynější situaci je zodpovědné ujít ještě extra míli“, a pověřili vyjednávače, aby pokračovali a „zkoumali, zda by bylo možné dosáhnout dohody i přes zpoždění“. Šéfka Evropské komise pak dodala, že telefonát byl „konstruktivní a užitečný.

Zajímavé. Kolik termínů už vypršelo a jednalo se dál, je pomalu těžké spočítat. I když v Londýně se před víkendem proslýchalo, že tomu tak bude, neboť je už 97 procent dojednáno a podobné náznaky většinou provázejí „sbližování stanovisek“.

Johnson není konzervativec?

Tentokrát až do oznámení panoval rostoucí pesimismus, podle kterého mělo dojít k obávanému odchodu bez dohody. Už vzhledem k opakovaným „veřejnost zpracovávajícím“ výrokům premiéra Johnsona a řady skalních brexitářů v posledních dnech. Totiž že odchod bez dohody bude pro Brity „stejně skvělý, jako s případnou dohodou“.

Johnson to tvrdil hned několikrát, což i v jeho vlastní konzervativní straně – většinou nakloněné brexitu s dohodou – vzbudilo velmi negativní reakce. Stejně jako proti návrhu, že by námořnictvo zasahovalo proti unijním rybářům.

Čtěte také

Navíc, náměstkyně ministra pro úřad kabinetu Penny Mordauntová pobouřila sněmovnu, když prohlásila, že poslanci nesmí klást otázky ohledně brexitu, neboť prozrazují Unii vládní taktiku (zjevně ono blafování do poslední chvíle, v naději, že Unie ustoupí).

Vůdce opozice sir Keir Starmer vmetl Johnsonovi do tváře jeho předvolební slib úspěšně „završit brexit“ a dodal, že nechat nyní zkrachovat jednání odchodem bez dohody by bylo kompletním selháním řízení státu.

Johnson nacionalista? 

Ještě ostřejší byla reakce bývalého předsedy konzervativců a posledního guvernéra Hongkongu lorda Pattena. Ten se omluvil za depresi a řekl, že si myslí, že Johnson „není konzervativec, ale anglický nacionalista“, protože za jeho vlády byly zjevně tradiční atributy britského konzervativismu jako tolerance, úcta k právu a soudům, či podpora mezinárodní spolupráce „vyhozeny z okna“.

Není naopak překvapením, že pokračování ve vyjednávání už uvítali politici i řada institucí, jako například Svaz farmářů, Konfederace britských průmyslníků či Britské maloobchodní konsorcium, které odmítají tvrdý brexit a volají po dohodě.

Jan Jůn

Můžeme tedy usoudit, že přes „neústupnost“ obou stran se ledy hnuly – neboť jinak by vyjednávání neměla smysl.

Pobrexitová dohoda – byť nepříliš dokonalá a nastolující cla, tarify a další bariéry (a přístavy jsou ucpané už dnes) – je tedy zjevně na cestě. Kdy a jak ji voličům prodá jako osobní triumf Boris Johnson, a jak se ubrání tvrdým brexitářům, bude rozhodně neméně zajímavé.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio