Vajíčka a bomby

5. srpen 2003

Zatímco hrozby pumovými útoky proti řetězcům supermarketů se dosud nikdy nenaplnily, hrozba producentů vajec, že zastaví dodávky, pokud jim řetězce nezaplatí slušnější cenu, byla myšlena smrtelně vážně a nakonec zabrala. Společnosti Česká vejce a Zlatá vejce včera oznámily vítězství nad šesticí řetězců, které jim zaplatí za vajíčko o třicet haléřů více. Pouze jediný řetězec prý nezaplatí a místo vejci zlatými či českými zaplní regály vajíčky z dovozu.

Někde za hranicemi zřejmě žijí slepice, které snášejí, aniž by požadovaly krmivo, a takovým ideálním nosnicím pochopitelně ty naše české nemohou konkurovat. Pomineme-li ovšem tuto výjimku, vítězství producentů vajec je událostí zcela mimořádnou. Nestává se totiž, že by se dodavatelé odvážili obchodním řetězcům odmlouvat. Domluva s řetězcem je otázkou přežití, takže dodavatel akceptuje praxi nejrůznějších záloh, kuriózních poplatků, nevýhodný splátkový kalendář i minimální cenu, a to vše ve velmi zdvořilém předklonu. Nebýt partnerem řetězce totiž znamená nebýt.

Vzpoura českých a zlatých vajec je vysvětlitelná pouze tím, že farmářská cena koruna padesát tři haléře při výrobních nákladech koruna sedmdesát znamenala, že se z dodavatelů stali sponzoři. Při roční tuzemské produkci tří miliard vajec a padesáti haléřové marži řetězců na jednom českém nebo zlatém vejci je ale sponzorování nákupních center ekonomickou sebevraždou. Být v řetězci znamenalo zkrachovat, čili nebýt, a za takových okolností je nesmyslem v řetězci být. Co řetězce zaplatí navíc farmářům, vyinkasují vzápětí od zákazníků. Někteří budou proklínat českého zemědělce, jiní ekonomickou globalizaci. Hlavním viníkem zdražení je ovšem česká slepice, která neumí snášet, aniž by žrala.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.