V Turecku sílí konspirační teorie – třeba že Západ vytvořil Islámský stát, říká novinářka

3. leden 2017

ROZHOVOR. K silvestrovskému teroristickému útoku v istanbulském klubu se přihlásil takzvaný Islámský stát, se kterým je Turecko ve válce. Pokud atentát opravdu provedli islamisté, nejde zřejmě o jejich poslední útok v zemi. Prezident Recep Tayyip Erdogan označil silvestrovské násilí za pokus vyvolat v zemi chaos a vyzval Turky k jednotě.

Ve vysílání Plusu byla novinářka Tereza Engelová, která v Turecku delší dobu působila.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bývá označován za islamistu, přitom je ve válce s Islámským státem. Jaký je rozdíl v jejich chápání islámu?

Je to určitý paradox v současném novém Turecku, protože jak jste zmínil, islamizační snahy prezidenta Erdogana o to více poislámštět už tak islámské Turecko jsou jedna věc, ale druhá věc je pojetí islámu tak, jak ho pojímá Islámský stát. Islámský stát vyznává politický islám, wahhábistický, jehož vývozcem je hlavně Saúdská Arábie. Nicméně nejde ani tak o to, jak Erdogan, nové Turecko a Islámský stát pojímá islám, ale o to, jakým způsobem se nacházejí ve vzájemných vztazích, protože Islámský stát minimálně donedávna nebyl v Turecku až tak horký favorit na toho, kdo by se měl potírat, nebo proti němuž by Turecko mělo aktivně vystupovat. To je hlavní problém.


Islámský stát ustupuje, ale nevzdává se. Hlásí se k atentátům v Turecku i Evropě. Brání Mosul a útočí také v jeho okolí. Co chce Islámský stát a může být někdy zcela zničen? Odpovídá Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu na Metropolitní univerzitě Praha. Poslechněte si rozhovor s ním >>

Jak se dostal do role jednoho z úhlavních nepřátel, pokud ještě donedávna Islámský stát nebyl přinejmenším v očích Erdogana a jeho spojenců tím, proti komu je třeba především bojovat?

Já myslím, že je otázkou, zda i v tuto chvíli je skutečně – a tím nemyslím rétorikou, nebo tím, co Erdogan říká do novin, ale zda je skutečně tím, koho elity nového postpučového Turecka považují za skutečného nepřítele. Je třeba si uvědomit, že v novém Turecku se používají velmi silně různé konspirační teorie, a jednou z nich, která se na západě může zdát nesmyslná, ale v Turecku může působit jako velmi důvěryhodná, je to, že Islámský stát vytvořily západní síly jako trojského koně uvnitř islámu a že tyto síly, ať už Západ, nebo se občas zmiňuje CIA a různá vyšší síla, kterou prezident Erdogan v poslední době velice rád zmiňuje v různých konotacích, má za úkol rozvrátit nové Turecko, které se prezident Erdogan snaží vybudovat. Pro něho primárně – alespoň donedávna, ale věřím, že to ani v tuto chvíli není jiné – jsou hlavním nepřítelem Kurdové, kteří se snaží v Turecku vytvořit svůj autonomní stát. Nebyl to Islámský stát a myslím si, že i v tuto chvíli, i po těch útocích, jakkoliv jsou hrozné a prezident Erdogan nemůže říct, že by je schvaloval, jsou to stále Kurdové a on bude primárně bojovat proti nim.

Po útoku se v médiích i internetových diskusích objevila vyjádření, která střelbu schvalovala. Konci roku předcházela kampaň islamistických kruhů proti slavení Nového roku, Santa Clausovi a vůbec všemu, co radikálové považují za neislámské. Nevytváří atmosféra současného Turecka podhoubí pro podobné útoky?

Právě to se snažím naznačit, že svým způsobem vytváří. Prezident Erdogan rozhodně nebyl tím, kdo by minimálně v posledních letech nějak aktivně vystupoval proti Islámskému státu.

Erdogan vyzval Turky po atentátu k jednotě. Je to skutečná výzva, nebo jen rétorická figura? Do jaké míry je Erdogan tím, kdo opravdu sjednocuje národ, nebo ho naopak rozděluje?

Bráno racionálně, tak si myslím, že je to člověk, který národ už rozdělil, protože v Turecku probíhá svým způsobem občanská válka – minimálně na jihovýchodě a východě země proti Kurdům. Myslím, že rozdělení společnosti se bude ještě prohlubovat. V současné atmosféře, která je plná strachu, média nemohou pořádně informovat o tom, co se děje, a naopak otisknou různá konspirační prohlášení, což bylo i v tomto případě, kdy turecká média otiskla prohlášení, že za útokem v klubu v Istanbulu stojí americká CIA a různé další nesmysly. Obyčejní Turci, kteří nemají přístup k jiným informacím, nebudou vzdáleni tomu i těmto teoriím věřit, a tím pádem se mu může možná do určité míry podařit sjednotit Turky pod touto konspirační teorií, že Islámský stát je svým způsobem vytvořen Západem, a tím pádem to není problém Turecka, ale je to problém mezinárodního společenství, které se na Turecko snaží nahlížet zle.

autoři: bum , jpr
Spustit audio