V Rusku budou další vlny dalších idiotů. Generují špatné vůdce a masové vrahy, míní režisér Zelenka

18. březen 2022

Rusko by podle rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu mělo okamžitě ukončit všechny své vojenské operace na ukrajinském území. Dohlédnout na případné nedodržení nařízení má Rada bezpečnosti OSN – jejím členem s právem veta je ale i Ruská federace. „Je to paradox, ale přesto má Organizace spojených národů stále důležitou funkci. S diktátory je totiž potřeba udržovat kontakt,“ domnívá se režisér a divadelník Petr Zelenka.

„Nejhorší je pro mě na tom všem asi potvrzení, že podstata světa je násilná. Na Západě je násilí velice šikovně skryté. Teď vypluje na povrch v podobě vojenské pomoci Ukrajině, což je v pořádku. Ale ta podstata bohužel nebyla spolupráce, ale násilí,“ uvažuje host Osobnosti Plus.

Budou tam další vlny dalších idiotů. Rusko generuje nesmírně špatné vůdce.
Petr Zelenka

To, že Západ napadené Ukrajině pomáhá je podle Zelenky samozřejmě správně. „Ukazuje se, že nad Ruskem zřejmě nejde vyhrát jinak než vojensky.

Budou tam další vlny dalších idiotů, které zemi povedou dál podobným způsobem. Rusko generuje nesmírně špatné vůdce. Do svého vedení generuje masové vrahy,“ upozorňuje režisér.

Čtěte také

Podle Zelenky se ukazuje, že po dobrém zřejmě s Ruskem nebude řeč. Mnoho desítek let se to zkouší a nikam to nevede. „Takže asi vznikne další železná opona, bipolární nebo tripolární svět, různé zákazy a násilná konfrontace.“

Co se týká přístupu tuzemské vlády, je režisér a dramatik nadšený. „Představte si, jak by to vypadalo, kdyby teď v tom parlamentu bylo hnutí ANO.“

Válka jako výsostně politická záležitost vyžaduje činy a lidé naštěstí konají, konstatuje. „A prezident Volodymir Zelenský je samozřejmě hrdina dramatu – stand-up komik, který se ocitl ve válce a je z něj hrdina. Je to až čítankový přerod,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Osobnost Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související