V Japonsku objevili nový druh nejodolnějšího živočicha na světě. Želvušky přežijí i zhasnutí Slunce

23. prosinec 2018

Z vědeckého světa přicházejí nové zprávy o zvláštním světě želvušek – na první pohled podivných mikroskopických tvorů, kteří na někoho mohou působit jako nejhorší noční můra.

Americký deník USA Today na svých stránkách s odkazem na čerstvou vědeckou studii publikovanou časopisem PLOS One uvádí, že nový druh želvušky byl objeven na jednom japonském parkovišti. Dostal název Macrobiotus shonaicus a jde o 168. objev nějakého samostatného želvuščího druhu v Japonsku.

Český objev nového jeskynního raka významně doplňuje evoluční teorii

02692190.jpeg

Čeští vědci zavítali do odlehlé vesnice Palimoro na Nové Guineji, aby tam našli zcela neznámý druh jeskynního raka. Co to může znamenat pro evoluci druhů? Hosty Magazínu Leonardo byli Jiří Patoka z České zemědělské univerzity v Praze a Martin Bláha z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Studie vysvětluje, že většinu želvušek najdeme v mechu, lišejnících, humusu a v půdě. Vědec Kazuharu Arakawa teď našel tohoto živočicha v mechovém porostu na betonu poblíž svého domu v japonském městě Curuoka. Jak řekl, najít nový druh poblíž svého bydliště pro něj bylo překvapivé.

Nově objevený druh má typicky buclatý a housenkovitý vzhled želvušky. Tlama má vzhled písmene O a obsahuje tři řady zubů. Zařadil se do podskupiny želvušek zvané hufelandi, která se dosud ve východní Asii nenašla. 

Tito malí živočichové jsou nejodolnějším druhem na světě. Z jiné loňské studie plyne, že by pravděpodobně přežily, i kdyby z jakéhokoliv hypotetického důvodu zhaslo Slunce. Bez potravy nebo vody jsou schopné přežít až 30 let, stejně jako dokážou odolávat extrémním teplotám od 180 stupňů pod nulou po 150 stupňů nad nulou.

Želvušky, které dostaly přezdívku vodní medvídci, žijí skoro v každé oblasti světa. Je ale poměrně těžké je najít: Měří třeba jen čtvrt milimetru na délku a jsou nejlépe vidět pod mikroskopem, uzavírá americký deník USA Today.

Spustit audio

Související