V Česku hlad nebude. Postiženým segmentům pomůžeme nižšími miliardami korun, slibuje vicepremiér Havlíček

13. říjen 2020

Česká ekonomika se ještě nevzpamatovala z první vlny epidemie koronaviru a už ji čeká další zatěžkávací zkouška vyplývající z nových opatření vlády, která začnou platit od středy. 

„Kývli jsme na podmínky ministra zdravotnictví. S čím on přišel, to bylo akceptováno a netlačili jsme přes závit – i když ani mně se ta hospodářská opatření líbit nemusí. Ale korektně se snažím vyhodnotit, co nastane, když to neuděláme,“ říká vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v Interview Plus.

Lockdown?

Česko se s novými opatřeními přibližuje lockdownu, před kterým varoval zmocněnec Světové zdravotnické organizace (WHO) pro covid-19 David Nabarro. „Lockdowny mají jen jediný důsledek a to je, že dělají z chudých ještě chudší. Nepoužívejme lockdowny jako primární nástroj zvládání epidemie,“ prohlásil.

Čtěte také

„Má na mysli hlavně třetí země. Nehrozí, že by se v České republice nebo v Evropě rozšířila chudoba. Ten výrok byl směřován k tomu, aby všechny země důkladně zvážily plošná opatření. Ale kdyby se loskdown nepoužíval – na jaře nebo nyní – tak se s epidemií nedá bojovat,“ namítá Havlíček.

Virus se nekontrolovaně šíří Evropou a důležitější než žebříčky počtů nakažených jsou podle vicepremiéra počty hospitalizovaných a zemřelých. „Některé evropské země musely přistoupit k uzavření některých odvětví a je velmi pravděpodobné, že další budou následovat,“ míní.

Poukazuje přitom na situaci v zemích Beneluxu, na Slovensku, v Polsku nebo v Německu, kde prý brzy budou muset zavést podobná opatření.

Dynamika je extrémní, a proto musíme reagovat takto. Možná je to pro někoho nečekané, ale v celé Evropě se hraje o dny.
Karel Havlíček

Ekonom Štěpán Jurajda varoval, že v Česku „bude hlad“ – už před epidemií totiž měla celá řada lidí ekonomické problémy a žili od výplaty k výplatě.

Čtěte také

„Nemám tyto obavy, hrozba hladu je nereálná. Česká republika má velmi nízké procento lidí na hranici chudoby a i tuto krizi zvládáme poměrně dobře. Rozhodují výsledky, ne to, jestli opozice kritizuje, nebo ne,“ reaguje Havlíček.

Připouští ale, že bude třeba některá odvětví kompenzovat: „Slíbili jsme, že to bude rychle. Už ve středu představíme první programy: 750 milionů korun pro kulturu, tento týden dokončíme program pro podnikatele ve sportu, pro podporu zájezdových autobusů a jednáme se zástupci hotelů a restaurací, aby měly kompenzované náklady,“ slibuje.

Celkem by prý mělo jít o nižší miliardy korun, oproti jaru se totiž má pomáhat konkrétním segmentům nikoli plošně všem. „Co segment, to stamiliony korun. O něco více to bude pro restaurace a hotely, ale rozhodně nepůjde o desítky miliard,“ upřesňuje Havlíček.

Zkrachují jen neschopní?

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že pro pomoc natahují ruku i podniky, které by zkrachovaly i bez koronaviru. Stát by prý měl podnikatelům pomáhat garantovanými nízkoúročenými úvěry z programu COVID III.

Čtěte také

„Když podnikatelé nedokážou tento úvěr využít a zkrachují, tak se pročistí trh. Protože jejich firma, když tuto pomoc nedokázala využít, je zřejmě neschopná nebo jsou, přesněji řečeno, neschopní ti podnikatelé,“ uvedl prezident.

„Někteří jsou trpěliví a snáší to. A pak jsou ti, kteří první den, kdy musí zavřít provozovnu, bouchají na všechny dveře a snaží se získat podporu v duchu ‚Kdo víc zakřičí, víc dostane‘. Myslím, že prezident mířil na to, že bychom měli všichni být trpěliví. Já bych emoce tlumil a snažil se bavit se všemi postiženými segmenty,“ uzavírá Havlíček.

Jak bude Česko investovat 180 miliard z mimořádných fondů Evropské unie? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související