Petr Holub: Co ještě drží Česko nad vodou

13. říjen 2020

Také analytikům České národní banky není v těchto dnech co závidět. Vláda postupně omezuje a zastavuje aktivity jednotlivých odvětví veřejných služeb, snaží se odradit občany od toho, aby opouštěli domov. Ale každý z těchto kroků má ekonomické důsledky a spočítat jejich dopad je pro experty sisyfovským úkolem. 

Měli by co nejdříve předložit nový, samozřejmě spolehlivý odhad, jak si v letošním roce povede ekonomika – jenže vláda neustále svá opatření mění, zpřísňuje. Počítat HDP v časech druhé vlny koronaviru je za trest.

Čtěte také

Přitom právě z pohledu ekonoma, podnikatele i běžného občana jsou prognózy centrální banky nejzajímavější. ČNB jako jediná významná instituce představila na jaře dva různé scénáře, jak bude ekonomika fungovat.

První z nich předpokládal, že se Česko pomocí drastických vládních opatření vypořádá s první vlnou – a tím historie s koronavirem skončí. Vinou vypnutí ekonomiky v jarních měsících se HDP propadne o 8 procent, ale už v příštím roce se vrátí zpátky.

Nezotaví se jenom ekonomika, ale také běžný život bude v zásadě stejný jako dříve, jen budeme o jednu drsnou zkušenost bohatší. Donedávna to vypadalo, že se právě tento scénář naplní. Mohlo se jen diskutovat, jestli pokles HDP bude o 8 procent, případně o něco menší. Mohlo se spekulovat, do jak velkého schodku se propadne státní rozpočet.

Výpadek zahraničního obchodu

Teď je ale všechno jinak, ekonomické aktivity se pomalu zavírají, a na vážnosti získává druhý, ten horší scénář ČNB.

V příslušném dokumentu se můžeme dočíst: „Scénář předpokládá, že Evropu zasáhne druhá vlna pandemie koncem letošního roku. Vládní karanténní opatření budou opět zavedena, a to v rozsahu zhruba dvou měsíců. Ale v podstatně menším měřítku než během první vlny.“ Důsledkem bude hlubší propad ekonomiky v letošním roce, prý až o 13 procent, a dlouhá recese bez oživení napřesrok.

Čtěte také

Temná prognóza byla dosud třináctou komnatou bankovních analytiků, proto ji také od dubna neaktualizovali, ani o ní nemluvili. Teď ovšem nastává druhá vlna karanténních opatření, proto je namístě podrobněji prozkoumat, co se od dubna změnilo, a předpověď upravit.

Nezáleží na tom, jestli se nové karanténě říká lockdown, anebo se používá jiný výraz. Větší část opatření z jara byla znovu použita. Těžko může ekonomika fungovat, když rodiče zůstanou doma s dětmi. 

Z čistě ekonomického pohledu je ještě důležitější, že se vláda zatím nechystá zastavit průmysl. Není přece tajemstvím, že v tuzemském případě znamená výpadek zahraničního obchodu většinu ztrát, které může nákaza národnímu hospodářství způsobit.

Petr Holub

Každé opatření, ať už jde o zavření škol nebo restaurací, ekonomiku poškodí a přispívá tak k naplnění černého scénáře. Pokud však budou podniky vyrábět zboží na vývoz a pokud je budou cizí země odebírat, pak bude mít Česko aspoň jednu jistotu, o kterou se může opřít.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.