V Česku bylo 75 tisíc rybníků, teď jich máme pouhou třetinu, říká Punčochář z ministerstva zemědělství

29. srpen 2018
Suchý břeh rybníka láká k vycházkám

Rybníky zlepšují stav krajiny, hladinu spodních vod a mikroklima. Na jejich rekonstrukci, obnovu a výstavbu vyhlašuje v těchto dnech ministerstvo zemědělství  dotaci. 

Když neprší, není na sucho připraven žádný stát na světě, tvrdí ministr Brabec (ANO)

Ministr Richard Brabec za hnutí ANO

Sucho a nedostatek vody už od jara trápí Česko. Hrozí požáry, vysychají řeky, podzemní vody jsou pod normálem a v některých obcích vodu rozdělují na příděl. Zvládá stát boj se suchem?

Obce mohou čerpat až 10 milionů korun, ministerstvo má na ně dohromady 400 milionů. Opatřeními pro boj se suchem se bude zabývat i národní platforma odborníků sestavená právě za tímto účelem. Má se sejít ve středu na Úřadu vlády ČR. 

Podle odborníka ze sekce vodního hospodářství na ministerstvu zemědělství Pavla Punčocháře mohou obnovené rybníky zvýšit objem vody v krajině. „Mohou vytvořit mikroklima a hlavně posílit okolí rybníků, drobných vodních toků, které rybníky propojují. Je třeba říct, že toto není vytváření vodního zdroje pro hospodářské využití. Je to posílení vody v krajině,” upozorňuje. 

Pro vysušené obce tedy nepůjde o zdroj vody. „Z rybníku nejde prakticky odebírat vodu, protože jsou to zařízení na chov ryb. A každý rybníkář si vodu šetří,” vysvětluje. Na budování vodních zdrojů pro obce vypisuje ministerstvo dotaci úplně jinou. 

Zbyla třetina

„Pamatují si doby, kdy bylo v České republice zhruba 75 tisíc rybníků. Dnes jich máme třetinu, asi 23 tisíc. Hlavně ve středním Polabí a Polabské nížině, ta byla plná rybníků,” říká Punčochář, podle kterého problém sucha zasahuje hlavně nížiny.

V horských oblastech není sucho zdaleka tak dramatické, protože jsou tam teploty nižší a srážková činnost je tam častější.
Pavel Punčochář

„V horských oblastech není sucho zdaleka tak dramatické, protože jsou tam teploty nižší a srážková činnost častější. Přesto by na vodních tocích měly vznikat menší nádržky. To jsou věci, které bychom měli pro podporu života krajiny v horských oblastech také podpořit,” myslí si odborník. 

Změna myšlení

Komise pro sucho potřebujeme. Musí zajistit třeba dostatek vody na hašení požárů, říká Drahovzal

voda

Teploty v Česku jsou v letošním roce mimořádné. Už několik let slýcháme z různých stran o tom, jak ubývá vody v krajině i podzemních vod. Ministerstva životního prostředí a zemědělství proto připravují novelu vodního zákona. Podle Hospodářských novin se v ní počítá i s tím, že úředníci budou moci vstoupit na soukromý pozemek, aby zajistili čerpání vody tam, kde to bude situace vyžadovat.

Jak by mohly obce pomáhat s udržováním vody v krajině? „Například meandrováním některých narovnaných drobných vodních toků, rozčleněním krajiny a hlavně zabránit tomu, aby přívalové deště odvedly vodu pryč. Jsou to věci, které se dají řešit remízky nebo mokřaděmi, ze kterých potom můžeme brát vodu. To je běžná věc třeba v Rakousku, kde drenážní odvodnění vytváří drobné akumulace, ze kterých je potom možné brát vodu třeba na napájení dobytka nebo zavlažování,” odpovídá Punčochář. 

V současnosti je v Česku 49 přehrad, které poskytují zásoby pitné vody. Podle ministerského odborníka sekce vodního hospodářství to zatím stačilo.

„Letošní sezóna, po třech letech kumulovaného sucha, ale ukazuje, že tato zásoba přestává stačit. Proto se bude realizovat nádrž Lachovice, kde obyvatelé, a to je velký pokrok v myšlení, začali myslet i na to, že potřebují mít další zdroj vody. Musíme začít přemýšlet i o dalších,” dodává Punčochář.

autoři: Martin Matějka , vis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.