V Čečensku proběhly prezidentské volby

30. srpen 2004

O Alchanovově vítězství nebylo pochyb od chvíle, kdy jeho kandidaturu požehnala Moskva, která se ostatně jako vždy postarala o příslušnou míru demokratičnosti, či spíše nedemokratičnosti voleb. Ze sedmi kandidátů měl Alchanov v místních médiích daleko největší prostor a ještě včera pro něj přímo před volebními místnostmi agitovali někteří vážení členové rad starších, jejichž názor má mezi řadovými Čečenci velkou váhu.

Čečensko je přes veškeré snahy ruského ústředí situaci pacifikovat s Ruskou federací už deset let ve faktickém válečném stavu. Pořádat jakékoli volby v podmínkách, kdy se téměř po celé zemi sice většinou sporadicky, zato však stále střílí, je v lepším případě naivní či nemoudré, v horším pak neurvalé a cynicky vypočítavé. Pokud bych měl z těchto dvou variant vybrat, ukázal bych na druhou. Moskva si ostatně o skutečných poměrech v Čečensku nedělá iluze: ve včerejším volebním Grozném, stály na každé křižovatce těžké tanky a oblohu nad městem brázdily bitevní vrtulníky.

Kdo je tedy nový čečenský prezident Alu Alchanov a co se od něj dá očekávat? Tento bývalý vnitrácký generál vystudoval policejní akademii a téměř celý život působil v orgánech čečenského ministerstva vnitra. Na počátku 90. let odmítl odbojný režim prvního čečenského prezidenta Džochara Dudajeva a stál na straně prokremelské opozice. Bojoval proti ozbrojencům, kteří se v roce 1996 zmocnili Grozného. V letech, kdy byl u moci Aslan Maschadov, opustil Čečensko a působil u policie v Rostovské oblasti. Ačkoli jde o člověka loajálního Kremlu, má se za to, že jde jen o "přechodnou postavu". Možná i proto, že je až příliš loajální a že Kreml to velmi dobře ví. Mezi dnešními čečenskými promoskevskými představiteli je totiž jediný, kdo za sebou nemá ani epizodický pobyt v řadách povstalců. Micmochodem - máme-li mluvit bez servítků, pro jeho přechodnost mluví i fakt, že odboj v čečenských horách už ho ústy Aslana Maschadova odsoudil k smrti.

Alchanov je si samozřejmě vědom, že čečenské prezidentské křeslo je spíše křeslem elektrickým a podle toho se taky chová. Jakmile bylo jasné, že včerejší akt s kódovým cejchem "prezidentské volby" vyzněl v jeho prospěch, okamžitě zrušil některé předvolební sliby, týkající se především předních polních velitelů. Na rozdíl od prohlášení z minulého týdne Alchanov ještě včera prohlásil, že s těmito lidmi rozhodně vyjednávat nehodlá. Na druhé straně se však nechal slyšet, že beztrestný bude každý řadový separatista, který z hor sestoupí a složí zbraně. Pokud jde o již zmíněné pohrůžky nesmiřitelného odboje, nový čečenský prezident těmto lidem fatalisticky vzkázal: Jestliže své hrozby splníte, přijde na mé místo jiný člověk.

Ostatně právě tato konfrontace jasně ukazuje, do jakého stádia čečenský konflikt dospěl: Moskva sice za pomoci svých těžce vyzbrojených armád dokáže potlačit nějaký masovější odpor a nahnat většině obyvatelstva takovou hrůzu, že zmíněné obyvatelstvo pak pokorně poslouchá a respektuje, co si ruští mocipáni přejí. Čečenské politicky agilní tvrdé jádro v horách na jihu země však neodradí nic a federální moc neumí stále se opakujícím náhlým výpadům malých oddílů či úspěšným útokům sebevražedných atentátníků - viz letecká neštěstí z minulého týdne - nikdy do důsledku zabránit. Rusko-čečenská konfrontace se tak ocitá ve stejném patu, v jakém se ocitl euroamerický boj proti fanatickým islámským extrémistům. Jde o pat, z něhož zatím není úniku.

autor: ldo
Spustit audio