V balonu k hranicím kosmu

9. listopad 2013

Americká firma World View Enterprises, která sídlí v Arizoně, připravuje speciální turistický výlet, ten směřuje k hranicím kosmu. Do výše 30 kilometrů vynese milovníky mezních zážitků luxusní gondola. Tou je hermeticky uzavřená kapsle připevněná ke stratosférickému balónu. První lety jsou plánovány na rok 2016 a jedna letenka bude stát 75 tisíc dolarů.

V kapsli je místo pro osm lidí - šest pasažérů a dva piloty. Balon bude stoupat do výšky 30 kilometrů asi 2 hodiny, další dvě hodiny zůstane kapsle přibližně v této letové hladině. Závěrečný půlhodinový klouzavý sestup a návrat kapsle proběhne za pomoci padáku, který se i s kapslí oddělí od mateřského balónu.

Provedeme několik srovnání. Běžná dopravní letadla létají do výšek kolem 10 kilometrů a známý skokanský rekordman Felix Baumgartner seskočil z balonu letícího ve výšce 40 kilometrů. Do stejné výšky jako tento “kosmický balón” létají občas jen některé vojenské stíhačky. Kosmičtí turisté, kteří poletí v kosmickém raketoplánu SpaceShipTwo firmy Virgin Galactic, se však dostanou zhruba do více než trojnásobné výšky (100 kilometrů) a letenka je bude stát více než třikrát tolik než v případě balonu - 250 tisíc dolarů.

<p> <iframe width="610" height="458" src="//www.youtube.com/embed/3c_2ti1u71Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Hermetickou kapsli vyvíjí mateřská firma Paragon Space Development Corporation, která rovněž připravuje kabinu pro plánovanou pětisetdenní cestu manželského páru k Marsu, spojenou s blízkým průletem nad povrchem této planety. Tato firma v minulosti dodávala i různá zařízení pro práci na kosmických orbitálních stanicích (Mir nebo Mezinárodní kosmická stanice). Samotný balon bude vyroben z vysoce kvalitního polyetylénu. Materiál kapsle pasažéry ochrání před kosmickým zářením i případnými mikrometeority.

Turisté ve výšce 30 kilometrů přes panoramatická okna kapsle uvidí zřetelně zaoblený tvar Země, tenký závoj atmosféry, obepínající naši planetu, a prakticky úplně černou oblohu s tak výjimečně zářivými hvězdami, jak je nikdy na Zemi nelze vidět. Oficiálně uznávaná hranice kosmu sice leží mnohem výš ve výšce zhruba 100 kilometrů, ale z praktického hlediska už i v 30 kilometrech má prostředí velmi podobné vlastnosti. Při tak nízkém tlaku atmosféry, jaký panuje v této výšce, by se nechráněnému člověku vařila krev i voda v těle.

<p> <iframe src="//player.vimeo.com/video/76082638" width="610" height="343" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe> <p><a href="http://vimeo.com/76082638">World View Experience.mp4</a> from <a href="http://vimeo.com/worldviewexperience">World View</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p></p>

Zdroje: CNN, International Science Times, Youtube, AstroWatch, Wired, ViceSpy, World View Enterprises, Paragon Space Development Corporation

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio