Ústecký kraj trápí sociálně vyloučené lokality. Problém jsou drogy i nezaměstnanost

16. září 2020

Jedním z témat, o kterém se před volbami mluví v Ústeckém kraji, jsou vyloučené lokality. Ve dvou největších na Mostecku jsou stále hlavním problémem drogy. Na sídlištích Janov v Litvínově a Chanov v Mostě radnice nechaly zbourat zničené panelové domy.

Situace se za poslední roky v Janově nezlepšila, říká Michaela Hejčová, preventistka městské policie, která pracuje také v dětském nízkoprahovém zařízení Jaklík:

„K horšímu se změnil stav budov, veřejný pořádek. Odchází rodiny, které tady bydlely dlouho, i romské. Je pro ně problém tady nechávat děti chodit do školy, být venku. Znám rodinu, která raději dala děti na internát, než aby je nechala ve složitém pubertálním období tady.“

Čtěte také

V Janově se totiž vyrábí i distribuují drogy. „Stává se to normou,“ varuje preventistka Hejčová.

Na sídlišti letos nechala radnice zbourat první vybydlený panelový dům, další demolice jsou v plánu. Podle úředníků ale nedojde ke zlepšení situace, dokud vláda nezmění legislativu, která ve stávající podobě chudé nemotivuje posílat děti do školy nebo vyhledávat si práci.

Stovky bytů v Janově vlastní soukromí vlastníci, kteří jejich prostřednictvím vydělávají desítky tisíc korun měsíčně na nájemném, které platí formou sociálních dávek stát.

„Co se týče legislativy, nezaznamenali jsem žádný posun a změny, které bychom uvítali, se nestaly. Máme vytipované domy, které jsou v bezdoplatkové zóně, ale to opatření nám žádný efekt nepřineslo,“ hodnotí vedoucí odboru sociálních věcí a školství na radnici v Litvínově Veronika Knoblochová.

Chanov nemá problém s byty, ale drogami

Sídliště Chanov v Mostě je menší než litvínovský Janov a má tu výhodu, že všechny byty patří městu. Neřeší tam proto problém s pronajímáním bytů, zneužíváním sociálních dávek na bydlení a s dohledáváním majitelům bytů. Jako v Janově jsou i v Chanově problémem hlavně drogy. Většina lidí je tam navíc nezaměstnaných.

Čtěte také

Úřednice sociálního odboru magistrátu v Mostě Monika Levá pracuje s lidmi v Chanově už patnáct let. Podle ní je hlavní změnou za poslední léta úbytek bytů, spojený s demolicemi čtyř zdemolovaných panelových domů: 

„Zásadní změnou je úbytek bytového fondu. Ale i když to není atraktivní, tak jsou byty potřeba, aktuálně bychom obsadili hned deset bytů, kdybychom je měli k dispozici,“ říká. Městu výrazně ulehčilo, když se s úřadem práce domluvilo na placení nájmu ze sociálních dávek napřímo.

Volby vyhrálo v Ústeckém kraji před čtyřmi lety hnutí ANO s 23,2 procenta hlasů a 20 mandáty. Vítěz ale skončil v opozici. Koalici sestavila druhá nejsilnější KSČM, která získala 15,8 procenta hlasů a 13 zastupitelů. Spolu s ní v kraji vládne ČSSD , jejíž výsledek byl v roce 2016 11,9 procenta hlasů a 10 zastupitelů., a koalice SPD s SPO, která oslovila 6,1 procenta voličů a získala 5 křesel. V opozici je také ODS, která před čtyřmi lety získala 8,5 procenta hlasů a 7 zastupitelů.

Poslechněte si audiozáznam celé reprotáže o problémech Ústeckého kraje. 

autoři: Jan Beneš , kac
Spustit audio