Úřady práce a úředníci selhávají, kritizuje vyplácení dávek na bydlení Adamová (TOP 09)

8. duben 2016

Lidé, kteří žijí na ubytovnách, si zřejmě budou muset připlatit. Stát jim plánuje snížit doplatky na bydlení z 90 procent státem stanovených nákladů na bydlení na maximálně 80 procent. Na toto téma Markéta Adamová (TOP 09) a Zbyněk Pražák (KDU-ČSL)

„Je potřeba, aby se ti lidé dostali z ubytoven do standardního bydlení. To je princip, se kterým bychom měli pracovat a vytvářet například formou zákona o sociálním bydlení a jinými cestami,“ říká k možnostem řešení náměstka ostravského primátora Zbyněk Pražák z KDU-ČSL, který se dlouhodobě tématem ubytoven zabývá.

Markéta Adamová (TOP 09) ale zastává postoj, že novela zákona problém s ubytovnami nevyřeší, ale naopak se zvýší zátěž úřadů práce: „Nedokážu vyčíslit částku, kolik budou stát úředníci, kteří budou potřeba, aby všechny náležitosti splněny,“ uvádí Adamová.


Stát chce také zavést nová pravidla, jak dosáhnout na dávku na bydlení. Jednou z nich je, že by lidé museli dokázat, že ve městě nesehnali běžné bydlení, případně mají k dané obci vazbu – například v ní pracují. Návrh už schválila vláda a na tahu budou teď poslanci. Předlohu už někteří začali kritizovat jako nadbytečnou. Výhrady má i ministr pro lidská práva nebo ombudsmanka. Nebijí ale na poplach předčasně?

Adamová vidí řešení v předpisu, který by byl zaveden na úřadech práce, místo navrhované novely zákona.

Role obcí

Ostrava se snažila lidem z ubytoven přidělovat byty. Zájemců ale nebylo tolik, kolik jste původně očekávali. Od stěhovaní je údajně měli odrazovat i někteří majitelé ubytoven s tím, že se ve vlastním bytě budou muset o všechno starat sami.


Je vidět selhání úřadů práce a jeho úředníků, kteří už i za současného zákona nejsou schopni tyto věci kontrolovat a předcházet tomu, aby dávky nebyly vypláceny těm, kteří by na ně neměli mít nárok nebo aby nebyly vypláceny v takových výších, které jsou neúměrné nákladům na bydlení v dané lokalitě. Markéta Adamová (TOP 09)


Jen v Ostravě je zhruba 42 ubytoven a přes 5 tisíc lidí, kteří tam žijí. A faktem je, že jen v Ostravě se na bydlení vyplácí 30 milionů korun měsíčně, což je částka, která je poměrně vysoká. A zcela jistě na tom majitelé ubytoven profitují. Zbyněk Pražák (KDU-ČSL)

„U těch lidí, kteří jsou na ubytovnách a kteří splňují podmínky pro to, aby jim mohl být přidělen byt. Problém je jinde: většina lidí, kteří jsou na ubytovnách, tak mají dluhy na nájemné, a také na teplu a světlu. A i v případě, kdyby dostali byt, tak ty organizace, které dodávají teplo a světlo, tak by je nepřipojili. Dělali jsme průzkum a ty dluhy se pohybují v průměru několikaset tisíc korun. Pro většinu lidí jsou to dluhy nesplatitelné. Není to tak, že bychom se těm lidem nesnažili pomoci.“

„Měli bychom být schopni řešit komplex těch problémů. Nejenom doplatkem na bydlení, ale i celkovou sociální prací s těmi lidmi,“ vyjadřuje se Adamová.

Záznam celého rozhovoru s oběma hosty poslechněte z audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: msp , bar
Spustit audio