Unikátní záznam z doby protektorátu: Informuje Emanuel Moravec

Na jaře 1940 postupovala německá armáda severní a západní Evropou. Z jedinečné nahrávky si poslechněte, jak o konfliktu informuje Emanuel Moravec, tehdy ještě rozhlasový komentátor.

„Stroje německých tankových sborů 20. května pronikly kolem řeky Sommy až na francouzské pobřeží. Jejich posádka otevřela horní poklop tanku a dívala se do dálky nad moře,“ popisuje Moravec v nahrávce z archivu Českého rozhlasu německou ofenzívu ve Francii.

Čtěte také

Od ústí Sommy je k nejbližšímu pobřeží Anglie jen 160 kilometrů. Právě proti místu, kde německé tankové jednotky dospěly k pobřeží kanálu La Manche leží městečko Hastings, kde roku 1066 Vilém Normandský porazil anglosaského krále Harolda II,“ přidává Moravec historickou paralelu.

Moravec byl ministrem školství a lidové osvěty v protektorátní vlády, patřil k nejaktivnějším českým kolaborantům. Od března 1943 byl šéfem Kuratoria pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě, v rámci kterého se podílel na indoktrinaci mládeže.

Podle historika Libora Svobody z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) tehdy Polsko kapitulovalo a „jediným konfliktem byla v tu chvíli sovětsko-finská válka, tj. Zimní válka,“ říká v pořadu Plusu 100 příběhů protektorátu. 

Zimní válka bylo vojenské střetnutí, které začalo sovětskou ofenzivou (bez vyhlášení války) 30. listopadu 1939 a skončilo Moskevským mírem 13. března 1940.

autoři: Veronika Kindlová , Jan Sedmidubský
Spustit audio

Související