Umělá ledvina i ty druhé

14. srpen 2012

Náhrady ledvin – krevní a peritoneální dialýza. Péče onemocné s Alzheimerovou chorobou. Klinická mikrobiologie VI. – bakterie, které nepotřebují vzduch.

Chronické onemocnění ledvin je velký, i když opomíjený zdravotní problém. Možná opomíjený i proto, že ledviny patří k těm orgánům, které medicína umí nahradit. Prof. Ivan Rychlík vám dnes dopodrobna vysvětlí, jak fungují a nakolik jsou dostupné umělé náhrady funkce ledvin čili dialyzační metody.

Logo

Další příspěvek vám představí neradostné téma Alzheimerovy choroby. Lidé v pokročilém stadiu této nemoci jsou prakticky vyloučeni z běžného života a potřebují nepřetržitou péči - a přitom není ani možné ani vhodné, aby leželi v nemocnicích. Péči o lidi s Alzheimerovou chorobou vám přiblíží doc. Iva Holmerová a pečovatelka Zdenka Mitýsková.

Klinická mikrobiologie - to je pojem, se kterým jste se mohli setkávat v rámci seriálu příspěvků Ženšenu. Šestým dílem se seriál uzavře. doc. Pavel Čermák vám na závěr představí jednu mikrobiologickou specialitu - takzvané anaerobní bakterie.

I pro dnešní vydání je připraven výběr zpráv ze zahraničních vědeckých časopisů. Dozvíte se, jestli je duševní práce energeticky náročná - a také možné vysvětlení, proč lidé ve starověku začali mumifikovat své mrtvé.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.