Ukrajina je na další zimu připravena. Jejich odborníci tvrdí, že teď už je Kreml jen tak nepřekvapí

26. listopad 2023

S poklesem teplot se objevují nové analýzy, jaká bude letošní zima pro válkou zkoušenou Ukrajinu. Rusko se pravděpodobně pokusí zemi uvrhnout do chladu a tmy. Ukrajinci jsou ale připraveni, píše švýcarský list Neue Zürcher Zeitung. Podzim byl i na Ukrajině mírný, technici, kteří pracují pro poskytovatele energií tak využili čas navíc.

Rusové denně útočí na civilní infrastrukturu a energetický sektor je stále na prvním místě seznamu jejich cílů. Útoky ale nejsou svou závažností prozatím srovnatelné s těmi z minulé zimy.

Většina Ukrajinců si myslí, že horší zima než vloni už být nemůže. Faktor šoku je pryč.

Podle oficiálních údajů tehdy stovky ruských raketových a dronových útoků zasáhly až 60 procent kapacit pro výrobu elektřiny. Organizace spojených národů odhadla škody na zhruba 9 miliard švýcarských franků.

Čtěte také

Přestože průměrný Ukrajinec na venkově loni strávil 35 dní bez elektřiny a často i bez vody, jsou lidé teď poměrně klidní. Podle nedávného průzkumu se na nedostatek aktivně připravuje jen o něco víc než čtvrtina z nich.

Většina z nich se domnívá, že horší než v roce 2022 to už být nemůže. Faktor šoku je pryč. Řada lidí si z té doby také ponechala vybavení. Ukrajinci dovezli na 670 tisíc generátorů, připomíná švýcarský list.

Zásoby?

Energetické společnosti se zásobily a vytvořily rezervy. Zásoby plynu mohou pokrýt až 80 procent zimní poptávky. Vláda už v létě oznámila, že nakoupí 1,8 tun uhlí. Ukrajina je také od února 2022 připojena k evropské elektrické síti. Podle Neue Zürcher Zeitung je kapacita omezená a náklady pro Ukrajince velmi vysoké, ale ta možnost existuje.

Čtěte také

Rozhodující roli ve stabilitě dodávek elektřiny hraje státem kontrolovaná společnost Ukrenergo. Provozuje vysokonapěťovou síť a zajišťuje, aby se elektřina z elektráren dostala do měst a obcí.

Mluvčí společnosti Maria Zaturyanová připomíná, že loni se Rusové systematicky zaměřovali na rozvodny a stříleli na dispečinky. „Nepřítel opakovaně dosáhl svého cíle – dařilo se mu přetížit síť a vyvolávat regionální výpadky. Škody jsme opravovali osm měsíců,“ popisuje.

Síť je teď funkční na 95 procent. Rozhodující bylo, že společnost Ukrenergo měla velký sklad transformátorů. Na mezinárodním trhu by je bylo totiž obtížné získat, protože se vyrábějí jen v malém množství. Ale i západní partneři jich Ukrajině dodali víc.

Čtěte také

Na rozdíl od loňského podzimu je ukrajinská infrastruktura lépe chráněna. Tehdy se specialisté snažili zabezpečit továrny jen pískem naplněnými pytli, bez jakýchkoli obranných prostředků proti raketám a řízeným střelám.

Teď provozovatelé vybudovali pevné ochranné systémy pro nejdůležitější objekty – některé chce stát dokonce uzavřít do „betonových rakví“. Tento projekt je ale teprve na začátku.

Kyryl Novikov, letecký expert a ředitel dobrovolnické armádní organizace Lvov Defence Cluster, považuje tuto infrastrukturu ale za druhořadou. Mnohem důležitější je podle něj silnější protivzdušná obrana.

Ukrajinci si nedělají iluze, že zimu přečkají bez úhony. Zahraniční experti ale také považují apokalyptický scénář úplného výpadku proudu za nepravděpodobný.

„V každém případě nás Rusové už nemohou překvapit,“ říká Novikov. „Hlavní je, že jsme přežili minulou zimu – bez elektřiny, bez topení a bez pořádných zkušeností,“ cituje závěrem experta švýcarský Neue Zürcher Zeitung.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravily Alžběta Jurčová a Tea Veseláková.

autoři: Alžběta Jurčová , Tea Veseláková
Spustit audio

Související