U nás se ze všeho dělá politika, přitom na voliče se kašle, soudí o polistopadovém vývoji Urban

21. srpen 2024

56 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa a 35 let od sametové revoluce je podle něj česká politika plná politiků, kteří kloužou po povrchu a na voliče kašlou. „Nedostalo se nám vytvoření nějaké pozitivní vize, která by nás dělala národem,“ soudí v rozhovoru pro Český rozhlas Plus Jan Urban, novinář, pedagog, disident komunistického režimu a signatář Charty 77, který dnes učí na New York University v Praze.

Výsledkem 35 let svobody je podle Urbana politik, který se klouže po průzkumech veřejného mínění a necítí zodpovědnost k vlastní zemi. „Stranický systém, jak jsme ho dopustili po roce 1989, nemohl nic jiného vychovat,“ říká.

Čtěte také

Sametovou revoluci považuje za největší šanci od národního obrození udělat něco s politickým zřízením Česka. „Místo toho jsme se klouzali po povrchu a dopustili jsme takové zločiny, jako je čtrnáct krajů,“ tvrdí Urban.

„Nedostalo se nám vytvoření nějaké pozitivní vize, která by nás dělala národem,“ říká. Ukazuje přitom na Skandinávii a jako příklad dává Finsko.

Lidé tam podle něj umí diskutovat politické problémy a všichni vědí, jak vypadá národní zájem. Nezáleží podle něj na tom, jestli je člověk na pravici nebo na levici a všichni se tam shodnou na tom, že věci jako je národní obrana, se nemusí diskutovat. „U nás se ze všeho dělá politika a dopadá to, jak to dopadá,“ dodává.

Politici prý ze všeho mohou dělat politiku, protože jim to voliči dovolují. „A přitom na voliče všichni politici kašlou, ti jsou důležití jen jednou za čtyři roky u voleb,“ poznamenává Urban a apeluje:

„Volič ale musí být odpovědný celou dobu, celé čtyři roky. O tom přece občanství je. Chybí tady zodpovědnost. Občan musí začít otravovat své zaměstnance-politiky a vyjadřovat svou nespokojenost.

Případ Kalousek

Skvělým příkladem, jak funguje politika, je podle Urbana Miroslav Kalousek. „Musel několikrát prohrát a vyhrát, aby se osvobodil,“ popisuje Urban.

Čtěte také

Výsledkem je podle něj tak „politik nepolitik“, který mluví upřímně a k věci. Kalousek má podle Urbana také právo vyjadřovat se ostřeji k tomu, jak se nyní chovají politici z TOP 09. „Když ho ta strana uhnala někam, kde se mu to nelíbí, tak se podle toho vyjadřuje,“ říká Urban.

Urban nevidí na řešení situace s „nezodpovědnými politiky“. Systém čtrnácti krajů podle něj dovolil vyrůst mnoha regionálním mafiím, které určují priority stran a celostátní politiky.

Pokud by se Česko před třiceti lety rozhodlo pro zemské uspořádání, jako má například Velká Británie, bylo by to podle Urbana desetkrát levnější. „Tady máme jedno souručenství, které se umí na všem potichu dohodnout,“ uzavírá.

Zklamání mu přineslo třeba to, jak se česká politika i veřejnost postavily ke kauze Diag Human. Ačkoliv prý upozorňoval na korupční jednání, Česku hrozí, že bude platit miliardové odškodné

Proč se podle Urbana neměl Václav Havel nikdy stát prezidentem? Poslechněte si celou Osobnost Plus, moderuje Barbora Tachecí. 

autoři: Barbora Tachecí , hof

Související