U Medků. Dokument o setkávání přátel v bytě bratrů Ivana a Mikuláše Medkových

31. říjen 2018

V dokumentu připomínáme rodinné tradice setkávání s přáteli v bytech na Letné, v Památníku osvobození, v Čejkovicích a zejména na Janáčkově nábřeží 49. Sem do rozděleného bytu Ivana a Mikuláše Medkových od konce 40. až do 70. let minulého století přicházeli skladatelé a hudebníci, spisovatelé, básníci, výtvarní umělci, historikové umění a další osobnosti.

I přes nebezpečí, že sem vtrhne tajná policie a návštěvníky pozatýká a obviní z protistátní činnosti, což v té době reálně hrozilo, se tu odehrávaly debaty, posezení, tvořily se plány, zkrátka myslelo a hovořilo se opravdu svobodně. V této atmosféře vznikala a z ní se později inspirovala významná hudební, výtvarná a literární díla.


Dokument natočil Jiří Vondráček, mistr zvuku Roman Špála, dramaturgie Eva Nachmilnerová. V pořadu hovoří: Ivan Medek, Mikuláš Medek, Josef Topol, Jiří Kuběna, Jan Koblasa, Petr Král, Stanislav Dvorský, Věra Nováková, Charlotta Kotíková, Eva Kosáková, Viktorie Medková a Tereza Jakšová.

Básník a esejista Petr Král vypráví: „Pro mě to byl takovej tajnej střed tehdejší Prahy. Všude kolem bylo spíš mrtvo, skoro nic se nesmělo, no a u Mikuláše se odehrávalo leccos bytostně svou povahou zakázanýho.“ A sochař Jan Koblasa dodává: „Z toho se stala potom taková, my jsme tomu říkali dílna, nebo spíš jakési chemické laboratorium, ve kterém jsme propracovávali další teorie a ideje…“

Jedno období v podstatě skončilo úmrtím Mikuláše Medka v roce 1974 – posezení pokračovala v rodině Ivana Medka. Kromě hudebníků a skladatelů mířili do bytu na Janáčkově nábřeží 49 už od 60. let rovněž lidé postupně propouštění z komunistických kriminálů, hlavně katoličtí kněží.

Lidé zavržení režimem se zde scházeli až do začátku 80. let, kdy byl Ivan Medek jako signatář Charty 77 nucen odejít do exilu.

autor: jvk
Spustit audio

Související