Týden očima Petra Schwarze: Za lepší svět bez pomníků. A bez legrace

14. červen 2020

Demonstrace proti rasismu se rozšířily ze Spojených států do mnoha evropských měst, Austrálie i například na Tchaj-wan.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Novým symbolem protestů se stala válka s pomníky a o pomníky. V anglickém Bristolu dav strhnul sochu koloniálního úředníka ze 17. století Colstona, londýnská radnice sama odstranila sochu obchodníka s otroky Milligana, ale tím to zdaleka nekončí.

Čtěte také

Britští aktivisté už mají seznam šesti desítek pomníků, které by měly v rámci boje za rovnoprávnost zmizet – patří mezi ně sochy Kolumba, ale třeba i Cromwella nebo admirála Nelsona na Trafalgarském náměstí. Londýn vytvořil novou komisi na posouzení, které sochy mohou zůstat. To stejné plánují v dalších 130 britských městech. Naštěstí tam nemají žádného sovětského maršála, to by teprve viděli.

Hlavně anonymně

Tento víkend vyrazili do londýnských ulic i místní nácíčci, kteří tvrdili, že chtějí pomníky hájit, ale víc je bavilo útočit na strážce zákona, to jen celé to šílenství podtrhlo. A pod policejní ochranou a někdy i bedněním se pro jistotu ocitly třeba sochy Lincolna, Mandely a také Churchilla – na tu někdo už předtím napsal, že to byl rasista. Stejný nápis se objevil na Churchillově soše i v Praze, údajné autorky tohoto „vylepšení“ pak poskytly prohlášení serveru A2larm. Anonymně. Jo, musíš za svou pravdou stát, hrdě, ale potají, ať to nic nestojí.

V novozélandském Hamiltonu padla socha muže, podle kterého se město jmenuje. Ve Spojených státech se cílem staly hlavně sochy vůdců jižanské otrokářské Konfederace a… Kryštofa Kolumba. Jednu z nich, která od roku 1931 stála před minnesotským Capitolem v St. Paul, strhli členové radikální indiánské organizace American Indian Movement neboli AIM, Cíl.

Koloniální pirát

Čtěte také

Tady si nemohu odpustit vzpomínku. V první polovině devadesátek jsem pomáhal natáčet dokument o životě současných amerických indiánů, jmenoval se To the place of origin, K místu počátků, a promítal se třeba i na slavném festivalu Sundance. V Minneapolis, které se St. Paulem tvoří aglomeraci Twin Cities a kde AIM sídlí, jsme se setkali s jeho tehdejším šéfem Vernonem Bellecourtem. Přišli jsme do AIM, navzájem se představili a před hovorem rituálně očistili kouřem, a pak bez dalšího úvodu Vernon začal hřímat: „Když koloniální pirát Kolumbus...“

To sousloví opakoval mnohokrát. A my, kteří jsme měli ve velice čerstvé paměti, co znamená žít v totalitě, jsme vůbec nemohli pochopit, proč jezdí o boji amerických indiánů za rovnoprávnost jednat s lidmi jako Kaddáfí, Ortega nebo Arafat. Vernon a jeho bratr Clyde nám pak ale pomohli dostat se i tam, kam indiáni do té doby pustili jen velice málo „bílých“, a už vůbec ne s kamerou. Odstranění nenáviděné sochy už se Vernon nedočkal, ale jeho následovníci se o to postarali. A hrdě se k tomu hlásí.

Cílem protestů už se stala i jistá skluzavka v Disneylandu nebo starší filmy a seriály. BBC ze své platformy UKTV stáhla i díl skvělého sitcomu Fawlty Towers, česky Hotýlek, z půlky 70. let.  Potřebuje prý čas, aby zvážila své názory na rasistické výroky jedné z postav.

Petr Schwarz

Autor seriálu, Monty Python John Cleese, mohl jen podotknout, že mít postavu, která má a která chrlí nepřijatelné názory, neznamená „vysílat její pohled“, ale „dělat si z ní legraci“. „Když jsou lidé tak hloupí, že to nevidí, co může jeden říct?“ povzdechl si Cleese. Ať se v hlouposti neutopíme, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související