Týden očima Petra Schwarze: Všeliké nabídky, bubák, čarodějnice a krysy

26. listopad 2022

Nabídka prezidentských kandidátů se smrskla na devět uchazečů z původně přihlášených jedenadvaceti. Zbylým dvanácti ministerstvo vnitra přihlášky odmítlo, většinou proto, že se nedopočítalo ke kandidatuře potřebných podpisů občanů či zákonodárců. 

V této chvíli to tedy vypadá, že příští hlavu státu budeme vybírat mezi Petrem Pavlem, Danuší Nerudovou, Andrejem Babišem, Pavlem Fischerem, Markem Hilšerem, Josefem Středulou, Jaroslavem Baštou, Tomášem Zimou a Denisou Rohanovou.

Čtěte také

Nemusí to ale být konečný stav, třeba úspěšná přihláška Denisy Rohanové se některým ústavním právníkům nepozdává – předložila ji totiž vloni ještě dříve, než byly prezidentské volby vyhlášeny, a doprovodila ji dostatečným počtem podpisů tehdejších poslanců a poslankyň, kteří už ale zčásti mezi tím ze sněmovny vypadli.

Naopak někteří z neúspěšných uchazečů chtějí ještě o uznání své přihlášky zabojovat, protože počtům ministerstva nevěří – například podnikatelé Karel Diviš, kterému podle úředních počtů chybí jen něco přes stovku podpisů občanů do požadovaných 50 tisíc, či Karel Janeček, kterému chybí dva tisíce podpisů poté, co mu jich ministerstvo přes 20 tisíc neuznalo za platné.     

Kéž by svět byl aspoň o trochu lepší

Opravdu „kulantní“ nabídku předložilo Rusko ústy kremelského mluvčího Peskova Ukrajincům – prý jejich vedení může ukončit utrpení civilního obyvatelstva způsobované ostřelováním ruskými raketami a drony, když udělá maličkost, přijme ruské požadavky. I když pravda, nikdo stejně tak úplně neví, jaké zrovna teď ty ruské požadavky jsou, měnily se už mockrát.

Čtěte také

Ruští představitelé tedy stále melou o jakési denacifikaci – to je z jejich úst zcela vyprázdněné slovo, nyní používané jako synonymum pro snahu zničit vše, co by mohlo bránit ruskému impériu rozšiřovat se a podrobovat si, kohokoli se mu zachce. Ukrajinci tak vlastně dostali na výběr, jestli se pokusí vydržet utrpení, které jim teď působí ruské ostřelování, nebo se vzdají práva být vůbec Ukrajinci, snahu o lepší život, nebo ze sebe i svých potomků nechají navždy udělat poddané ruské moci. Ano, je to opravdu „kulantní“ nabídka.

Smutné ale je, že podle posledních průzkumů veřejného mínění si snad už většina Čechů myslí, že se nás ruská agrese vůči Ukrajině vlastně netýká, že to není naše válka. Je to totéž, jako když dítě v noci vyděšené, že na ně přijde bubák, schovává hlavu pod peřinu. V tomto případě bubák opravdu zmizí, ve skutečném světě ale zlo nezmizí tak, že před ním schováme hlavu pod peřinu či do písku, protože pak, když ji vytáhneme, o ni také můžeme přijít. Zlu se nesmí ustupovat, jinak si pro nás přijde.

Čtěte také

Jen je potřeba ho znát. To opravdu nesouvisí s tím, že 40 procent lidí na naší planetě podle tento týden zveřejněné a velice rozsáhlé studie věří na existenci zlých čarodějnic. Ani s tím, že v Rusku je zdánlivě možné vše, takže se například diváci tamní televize mohli dozvědět, že otec velkého vůdce Putina byl hrdina, který za války při obraně Leningradu padl – celých deset let před Putinovým narozením, to muselo být dlouhé těhotenství.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ale dál: Poslanecká sněmovna zřejmě definitivně zrušila pilotní politický projekt Andreje Babiše – elektronickou evidenci tržeb, má se odebrat na věčnost s koncem roku a zmizet v zapomnění. V Indii policistům zmizelo ze skladu 200 kilo zabavené marihuany, soudu vysvětlili, že ji sežraly drogychtivé krysy. A zítra začíná advent, kéž by atmosféra předvánočního období působila i na ty, kdo šíří zlo, nenávist a lež, a svět byl aspoň o trochu lepší – to přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio