Týden očima Petra Schwarze: Smrdělo to, smrdělo

26. říjen 2019

Havířovem, městem, jehož jádro vybudovali ve stylu socialistického realismu v 50. letech minulého století komunisté, se šířil zápach dráždivého plynu, ze kterého se udělalo několika lidem tak špatně, že museli vyhledat lékařskou pomoc.

Současní komunisté v Poslanecké sněmovně nepodpořili zákon, podle kterého bude napříště 21. srpen připomínán jako „Památný den obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy“.

Čtěte také

Komunistický poslanec Grospič vysvětlil, že podle soudruhů se o žádnou invazi nejednalo a lidé, kteří při ní přišli o život, byli prý vesměs obětí dopravních nehod. Máme tedy zřejmě štěstí, že od té doby nejsou auta střelnými zbraněmi.

Se svými stranickými kolegy nesouhlasil pouze poslanec Dolejš, podle kterého by komunistická strana neměla vypadat jako kroužek přátel starých časů. Těžko ale říci, jak by to chtěl Dolejš zařídit.

Na korunovaci nového japonského císaře Naruhita zastupoval mezi dvěma tisícovkami prominentních hostů ze 190 zemí českého prezidenta Zemana premiér Babiš. Nemohl tak být na schvalování vládního návrhu rozpočtu na příští rok v Poslanecké sněmovně, což poněkud uniklo prezidentu Zemanovi, který se po Babišovi ve Sněmovně sháněl, když tam přišel přednést k rozpočtu projev.

Ať to s hledáním pokladů nepřeháníme

V něm prezident poněkud překvapil ekonomy svými slovy o stamiliardových rezervách ekonomiky údajně skrytých v daňových výjimkách a pochválil ministryni financí Schillerovou za to, že je chce zrušit. Jenže jak Schillerová vzápětí vysvětlovala, rozhodně nehodlá rušit třeba daňovou slevu na poplatníka, která z prezidentem zmiňované částky tvoří skoro třetinu a jejíž zrušení by všem razantně zvedlo daně a nehodlá ani rušit třeba daňovou slevu na děti, což by veřejnost také těžko přijímala s pochopením. 

Čtěte také

Prezident rovněž pochválil ministryni Maláčovou za to, že zrušila Fond dalšího vzdělávání. Jak si všimly Novinky, asi už prezident pozapomněl, že za to Maláčovou skoro identicky pochválil už potřetí, poprvé to bylo prakticky přesně před rokem rovněž při projevu k rozpočtu, tenkrát k tomu letošnímu. Zlatá slova, nikdy se neomrzí.

Dnes naposledy je možné vylézt na ikonickou australskou skálu Uluru, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, a kterou původní obyvatelé považují za posvátné území, takže jim roční statisícové porce turistů dost vadily. Pokud jste tedy měli výstup na Uluru na seznamu plánovaných výletů, už to nestihnete.

Zrovna tak nemá cenu plánovat výlet do výkladní skříně severokorejského cestovního ruchu, letoviska v Diamantových horách, pokud byste na to měli peníze a žaludek. Třetí pokračovatel severokorejské komunistické panovnické dynastie Kim Čong-un nařídil v Diamantových horách zbourat stavby, které tam nedávno vybudovali Jihokorejci, a nahradit je novou výstavbou, určitě vhodnější.

Čtěte také

Amerického prezidenta Trumpa natolik pohltila jeho vášeň pro budování zdí proti imigrantům, že slíbil jednu „nádhernou, velikou zeď, která bude opravdu fungovat, kterou nepřelezete, ani nepodlezete,“ postavit i v Coloradu, což je trochu zvláštní, protože Colorado je celkem uprostřed Spojených států a jediné Mexiko, se kterým hraničí, je Nové Mexiko.    

Twitterový účet premiéra Babiše zaplavily převážně recesistické seznamovací inzeráty poté, co tweet dámy hledající touto cestou kluka a charakterizující se jako „blondýna, velká prsa, trochu blbá“ předseda vlády sdílel s vyjádřením naděje, že se mezi jeho followery někdo dobrý najde.

Koupit dům a pořídit si větší prsa si především přála nejmenovaná Kanaďanka, když se dozvěděla, že jí zčistajasna spadlo do klína čtvrt milionu dolarů v podobě exkluzivních Rolexek nalezených pod polštáři gauče zakoupeného za pár dolarů ve frcu, a dala tak jasně najevo, co může být v moderním světě to nejdůležitější.

Petr Schwarz

V Rusku se bohatství válí leckde a tak po protržení nelegálně postavené přehrady, jejíž katastrofa zahubila 15 lidí, objevili v trezoru doposud zatopeného domu 18 kilogramů zlata. Ať to ale s hledáním pokladů nepřeháníme a umíme dát pozor na to, co fakt smrdí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Schwarz
Spustit audio