Týden očima Petra Schwarze: Peníze, peníze, lumpové a Ctrl-X

22. únor 2020
Euro, eura, peníze (ilustrační foto)

Lídři evropských zemí se ve čtvrtek sjeli do Bruselu na zvláštní summit Unie k víceletému rozpočtu na léta 2021-27. Protože se ale nepodařilo najít shodu ani na celkové výši rozpočtu, předseda Evropské rady Michel začátek společného jednání několikrát odložil a vyjednával s lídry jednotlivých zemí separátně, v noci na pátek až do šesté hodiny ranní, a stejně neúspěšně, takže včera přes den v jednání pokračoval, aby večer summit předčasně skončil bez dohody. Takže příště. 

Ústavní soud po třech letech zkoumání odmítl podnět podaný prezidentem Zemanem a skupinou poslanců Babišova hnutí ANO a rozhodl, že zákon o střetu zájmů není v rozporu s ústavním pořádkem a platí v plném rozsahu.

Čtěte také

Podle premiéra Babiše byl tento zákon přijat výhradně kvůli němu a také proto se pro něj ujala přezdívka lex Babiš, ústavní soudci ale došli k názoru, že zákon je dostatečně obecný, netýká se jen Babiše a limituje i tisíce dalších veřejných činitelů. A v nálezu zkonstatovali, že stát není podnik. Aspoň někdo to ví.

Zpožděný alarm a drahý rozvod

Česká obchodní inspekce oznámila, že loni provedla 52 kontrol těch, kteří lidem nabízí, že jim zprostředkují přechod k jinému dodavateli energií za výhodnějších podmínek a z těchto 52 kontrol hned v devětačtyřiceti případech zjistila, že byly porušeny zákony. Podle ředitele ČOI Bezecného jsou výsledky alarmující, škoda, že alarm nespustil na příslušných úřadech už mnohem dříve, spousta lidí nemusela přijít o spousty peněz.

Petr Schwarz

Jenže ministerstvo průmyslu o obchodu dvojministra a vicepremiéra Havlíčka teprve chystá zákonnou změnu, podle které by se tito podomní a telefonní nabízeči díry do rodinného rozpočtu měli alespoň registrovat, doposud žádný papír ke své pozoruhodné a důkladného dozoru hodné činnosti nepotřebují.

Pokud byste se ale chtěli soudit, vláda na návrh ministryně spravedlnosti Benešové tento týden odsouhlasila, že byste za to měli také podstatně víc zaplatit, některé soudní poplatky se mají od července zdvojnásobit. Podle Benešové je cílem dosáhnout, aby lidé nepodávali šikanózní žaloby, premiér Babiš zase tvrdí, že chtějí lidi přesvědčit, aby spory, které jdou řešit mimo soudy, také mimo soudy řešili.

Bohužel Babiš s Benešovou neporadili, jak mají třeba lidé řešit rozvod, který mimosoudně prostě řešit v žádném případě nejde, a přitom poplatek za něj i za vypořádání společného jmění manželů má na dvojnásobek vzrůst také. Jestli tedy rozvod nepovažují za šikanózní.

Tragédie v Německu a hrdinka s mopem

„Černou díru v Mléčné dráze obíhají podivné objekty," hlásal tento týden titulek serveru Novinky. Příslušný článek doplňoval, že objekty se chovají jako hvězdy, ale vypadají jako oblak plynu. Je to asi pro mnohé překvapivé, ale nebyl to článek o politice.

Bouře Dennis přivála na irské pobřeží téměř osmdesát metrů dlouhou nákladní loď plující pod tanzanskou vlajkou, kterou posádka porouchanou opustila před skoro rokem a půl u Bermud, a od té doby se potloukala Atlantikem, spatřili ji i nedaleko Afriky.

Čtěte také

Třiačtyřicetiletý rasista postřílel v německém Hanau devět imigrantů včetně těhotné ženy, pak zastřelil i svou matku a nakonec sebe. I v zemi, kde je velmi přísná kontrola zbraní, měl střelec zbrojní licenci.

Polskou hrdinkou se stala žena, která jen za pomoci kbelíku vody a mopu, který měla právě v ruce, vyhnala ze svého obchodu ozbrojeného a jistě v té chvíli velice překvapeného lupiče.

Zemřel počítačový vědec Larry Tesler, jehož na první pohled neskutečně jednoduchý vynález dnes používá snad každý, kdo používá počítač – vymyslel totiž mezi jiným CTRL-C, CTRL-V či CTRL-X. Ať si umíme vážit těch ohromných maličkostí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.