Týden očima Petra Schwarze: Svět v barvách. A nonstop

1. únor 2020

Dobré ráno v menší Evropě, Velká Británie o půlnoci Unii opustila, i když teď ještě do konce roku bude platit přechodné období, takže se to zas tolik nepozná.

Polovina Britů slaví, druhá teskní, ale všichni se připravují na velké dobrodružství.

Čtěte také

Rakouská pošta se k brexitu postavila po svém – vyhrabala ze skladů 140 tisíc známek, které chtěla k němu vydat už před deseti měsíci a teď ležely, škrtla původní plánované datum, pod něj natiskla to nové platné, a jede se dál. Svět se na hlavu kvůli brexitu nepostaví, zvláště když už to dělá, takže logicky je na začátku února u nás kolem patnácti stupňů.

Neobvykle teplo je letos v zimě i v Rusku a poslanec tamního parlamentu Žuravljov v rozhlasovém rozhovoru stanice Govorit Moskva přišel s objevem, že za to může tajná americká klimatická zbraň.

Ale i český internet přetéká podobnými objevy, třeba že epidemii koronaviru v Číně mají na svědomí obří komáři, kteří dokážou unést člověka a které do Číny nasadil…no, hádejte kdo. A určitě se zase najde někdo, kdo tomu bude věřit, koneckonců podle průzkumu agentury Ipso 55 procent Čechů opakovaně uvěřilo nějakým fake news, v čemž náš milý národ předčí už jen lidé v Egyptě, Nigérii a Číně.  

Ať je vše růžové, ale bez růžových brýlí

Koronavirus se ale bleskově šíří z Číny světem a vyvolává paniku, u nás ale nyní hlavně řádí chřipka, která už podle ministerstva zdravotnictví vyvolala celoplošnou epidemii, někde kvůli ní omezují návštěvy v nemocnicích, jinde zavírají školy.

Čtěte také

Podle bývalého prezidenta Klause je pro Českou republiku nebezpečná a ohrožuje ji účast Zelených v rakouské vládě, protože naše zem nemá dobrou alternativu k jaderné energii, což je bohužel v současnosti pravda, jenže to také není žádná výhra. A v Rakousku jsou proti českým jaderným elektrárnám zdaleka nejen Zelení, ale v podstatě celé veřejné mínění, protože se jich Rakušané prostě bojí.

Klaus také kritizoval postoj západní Evropy k Polsku. A to zase říká, že nemá alternativu k tomu, aby energii vyrábělo z uhlí a v tomto směru si v Bruselu vydobylo výjimku. Polské úřady tento týden navzdory českým i německým námitkám rozhodly, že se dalších nejméně 24 let má těžit hnědé uhlí z dolu Turow, což je taková odporná díra v zemi táhnoucí se široko daleko z druhé strany Jizerských hor, která má být v budoucnu hluboká až 330 metrů. A těžba v tomto dole je prokletí i pro lidi na naší straně hranice, kterým mizí voda a čelí hluku i prachu, jenže to zas polské úřady moc nezajímá.

Čtěte také

Skupina několika desítek programátorů dokázala za minulý víkend a zdarma naprogramovat prakticky celý systém k elektronickým dálničním známkám, za který chtěla vláda předtím dát přes 400 milionů, což stálo flek ministra dopravy za hnutí ANO Kremlíka.

Ten teď trucuje, z ministerstva podle iDnes sám neodešel, jak bývá v těchto případech prakticky automatické a nikdo si zatím nedovolil to porušit, a nechal si místo toho poslat výpověď, což v praxi znamená, že ještě dva měsíce bude bez práce brát ministerský plat a má k dispozici služební vůz.

A jeho nástupce Havlíček, který zároveň řídí i své dosavadní ministerstvo průmyslu, prý obě ministerstva zvládne sám, protože, jak sdělil Lidovkám, „jede nonstop“. Zřejmě je čas povolat i Michala Davida.

Čtěte také

V dosavadním Havlíčkově resortu tento týden rezignoval kvůli zpoždění tendru na čtvrtého mobilního operátora šéf Českého telekomunikačního úřadu Novák, aby ho pár hodin na to vláda odvolala, což podle Havlíčka platí víc.

Jenže okamžitě jmenovaná nástupkyně Nováka Továrková je ve střetu zájmů, protože figuruje v desítce firem, což je proti zákonu. A navíc podle jednoho paragrafu mohla být jmenovaná jen do konce října a ne na tři roky, jak to Havlíčkovo ministerstvo udělalo. Ministerstvo ale tvrdí, že ji jmenovalo podle jiného zákona, jen nechce říci, podle jakého. Ano, to vypadá na jízdu nonstop.

Petr Schwarz

Obrovský růžový slimák, který žije jen na svazích jedné vyhaslé sopky v Austrálii, navzdory předpokladům vědců nevyhynul, i když to místo zcela zničily požáry. Ať také přežijeme a ať je vše růžové, ale bez růžových brýlí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.