Týden očima Petra Schwarze: Počty pana premiéra a jiné podivnosti

8. únor 2020

Není toho zas tolik, v čem je naše republika první na světě, nebo aspoň mezi těmi prvními.

Jednou z těchto položek je dřevěná studna, kterou vloni archeologové našli u Ostrova v Pardubickém kraji, a ze které se podle nyní zveřejněné zprávy vyklubal nejstarší pravěký dřevěný objekt na světě, vybudovaný už před více než sedmi tisíci lety. Za toto dílo našich předchůdců si ale těžko můžeme připisovat nějaké zásluhy.

Čtěte také

Zato další z položek je plodem našeho neutuchajícího úsilí – výroba a hlavně spotřeba piva v přepočtu na hlavu, tam jen těžko hledáme konkurenci. Takže není divu, že tento týden u nás ze všeho nejvíc přitáhlo pozornost vládní oznámení, že od května se bude pro provozovatele restaurací snižovat na točené pivo daň z přidané hodnoty.

Ministerstvo financí se ovšem drží staré české zásady „proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, a tak budou jiné sazby DPH pro čepované pivo v restauraci a u stánku, pro alkoholické a nealkoholické pivo či dokonce pro pivo načepované a vypité v hospodě a pro pivo sice načepované v hospodě, ale odnesené ve džbánku nebo třeba štamgastském půllitru mimo provozovnu, což se okamžitě stalo terčem záplavy vtípků.

Vláda už dříve avizovala, že chce takto podpořit hlavně venkovské hospody, obecně oblíbený fenomén naší vlasti, a určitým způsobem tak hospodským kompenzovat zvýšené náklady spojené se zavedením EET.

Ať umíme počítat

„Podporujeme tím naše restaurace, naše hospody, podporujeme tím venkov, o což nám také jde, protože velmi často slýcháme, že tam tento byznys nekvete, jak by si občané přáli,“ nechala se také na tiskovce slyšet ministryně financí Schillerová a jak v rozhovoru pro Seznamzprávy dodala, proto se nepočítá s tím, že by bylo pivo levnější a že by to tedy zákazník pocítil.

Čtěte také

To ovšem pro mnohé voliče není ta správná zpráva, a tak se hned ozval Schillerové stranický šéf premiér Babiš: „Nevím, jak na to přišla,“ napsal Novinkám. Podle něho se hospodský může podělit o slevu se zákazníky a lidem zlevnit půllitr točeného piva o 4,95 koruny.

A od hospodských by prý Babiš očekával poděkování. No nejsem si úplně jist, že hospodští premiérovi poděkují, až po nich zákazníci budou chtít, aby zlevnili pivo o 4,95 koruny, když to přece říkal pan premiér a navíc, když to pan premiér ví na haléř přesně. Jenže – jednoduché počty nám říkají, že když se DPH sníží o 11 procent, tak aby hospodský mohl zlevnit pivo o prakticky pět korun a ještě neprodělal, muselo by to pivo stát přes palec k 50 korunám za půllitr s tím, že hospodskému by ze „slevy“ zbyly pouze nějaké haléře. Aby se se zákazníkem mohl hospodský podělit o „slevu“ alespoň napůl, už by se ten půllitr cenově blížil spíše ke stovce.

Čtěte také

Nabízí se tedy několik otázek – jaké to počty úspěšný podnikatel a bývalý ministr financí Babiš používá? Nebo tento lidový politik není dost lidový, aby vůbec tušil, kolik je možné chtít za pivo ve venkovské hospodě? Anebo prostě hází hausnumery? Kdo to ví, odpoví.

Tak ještě krátce k dalším událostem – Donald Trump ustál impeachment, zůstává americkým prezidentem, Demokraté se svou žalobou podle očekávání neuspěli a nadále dělají vše pro to, aby je Trump v letošních prezidentských volbách opět převálcoval. Koronavirus řádí, v Číně se jím nakazilo už přes 30 tisíc lidí.

Tento týden mu podlehl i lékař, který před ním varoval jako první a vysloužil si za to tehdy obvinění od čínských úřadů, že šíří falešné zprávy spolu s varováním, že pokud bude před koronavirem varovat dále, skončí před soudem. U nás hrozí chřipka, nemocný je už skoro každý padesátý.

Petr Schwarz

A jistá farma v americkém Kentucky hledá dobrovolníky na mazlení se stovkou prasat, která byla zachráněna před týráním, a ze kterých se mají stát domácí mazlíčci. Ať umíme počítat a také ať si dokážeme spočítat, co je pro nás dobré, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.