Týden očima Petra Schwarze: Peklo a jak se v něm nejlépe smažit

4. březen 2023

Obstrukční peklo ve sněmovně na tento týden opozice slibovala, očekávalo se – a také vypuklo. Opoziční hnutí ANO a SPD nemohla ze své podstaty nechat ladem příležitost na sebe důrazně upozornit voliče, když vláda tak dlouho bohorovně přehlížela katastrofální stav státní kasy, až emocionálně velice citlivou záležitost, snížení valorizace penzí, nechala na poslední chvíli.

A dotáhla to do situace, kdy už neměla žádnou šanci nějaká debata o tom, co si stát ještě může a co nemůže dovolit, či zda důchodci mají být tou zvláštní skupinou obyvatel, které v současné krizi bude vysoká inflace saturována stejným růstem příjmů, protože by nějaké argumenty v záplavě emocí stejně nikdo neposlouchal.

Čtěte také

Od úterka tak sněmovna zasedala prakticky nepřetržitě dnem i nocí, jen s občasnými dvouhodinovými přestávkami na poradu klubů, a místo jednání poslouchala nekonečné projevy o kvrdle, kořeněné emotivními výpady proti vládní politice, či trávila čas hlasováním o stovkách opozičních pozměňovacích návrhů, které měly jediný cíl – sněmovnu na co nejdéle zablokovat.

A tak se spíše překonávaly nechvalné rekordy, jako když šéf SPD Okamura dokázal zlepšit svůj dosavadní rekordní výkon a nepustit k mikrofonu nikoho dalšího po dlouhých sedm hodin (celkem pak hovořil hodin téměř dvanáct), a následkem nevyspání  a pochopitelné únavy zákonodárců už mnozí ztráceli i základní přehled.

Ať si peklo udržíme co nejdále od těla

Čtěte také

Někteří zcela umdlévali, jako poslanec za ANO Wenzl, který zkolaboval během své řeči a musel se s pomocí kolegů uchýlit do lékařské péče, a sněmovní dění nabývalo stále surreálnějších rysů.

Což plynulo i z toho, že obě opoziční hnutí sice na pohled bojovala proti vládní politice, ještě mnohem urputnější boj ale probíhal mezi nimi – ve snaze přesvědčit, že právě to jejich a ne to druhé opoziční hnutí má pro nespokojené voliče větší pochopení a lépe zastupuje jejich zájmy.

A tak třeba miliardář Babiš se usilovně označoval také za důchodce, aby vyvolal pocit sounáležitosti, i když zrovna jeho životní úroveň výše valorizace penzí ovlivní maximálně tím, jaké tržby budou mít firmy z jeho svěřenského fondu za potraviny, které důchodci kupují.

Čtěte také

Tragikomický prvek pak přinesl moment, kdy poslanci vládních stran nečekaně podpořili pozměňovací návrh poslance za hnutí ANO Nachera, což vedlo Babišova opozičního konkurenta Okamuru k hlasitě prezentovanému závěru, že prý je už jeho SPD tou jedinou pravou opozicí, protože se podle něho ANO s koaličními stranami domluvilo. To byl samozřejmě nesmysl, ale především si Okamura nějak ani nevšiml, že pro onen návrh hlasovali i poslanci jeho SPD včetně jeho samotného.

A jen tak dokumentoval povzdech Babišova exministra Brabce, že se kvůli nedostatku spánku už objevují halucinace. A mimochodem, stav státní pokladny je vskutku pekelný, podle oznámení ministerstva financí byl jen únorový schodek veřejného hospodaření skoro 120 miliard korun, nejvíce od vzniku samostatného Česka.

Čtěte také

Mnohem a mnohem horší peklo ale zažívá stále Ukrajina. Ruská armáda se stále usilovně snaží dobýt strategický Bachmut, nehledě na neskutečné množství obětí. Nad oblastí kontrolovanou separatisty v pátek sestřelili vojenský letoun, Rusko tvrdí, že ukrajinský, Ukrajina zase, že ruský, takže podle analytiků je nejpravděpodobnější, že si ruská protiletecká obrana sestřelila vlastní letoun.

Kdysi zajímavý filmový režisér a nyní ředitel Mosfilmu a tvrdý kremelský propagandista Šachnazarov přišel v nejsledovanějším propagandistickém pořadu ruské televize s až šokující výzvou, že Rusko by mělo uvažovat i o tom, že válku nemusí vyhrát a volal po ještě větší disciplíně ve společnosti, zřejmě takové té, jakou zavedl Stalin.

Německá poslankyně za postkomunistické Die Linke Wagenknechtová, významná propagátorka takzvaných mírových iniciativ spočívajících v tom, že Západ přestane dodávat Ukrajincům zbraně k obraně, zhodnotila příklady brutálního znásilnění ukrajinských žen ruskými vojáky slovy „znásilnění je součástí každé války“. 

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Japonci chystají mistrovství světa ve sportovním sběru odpadků, Brusel zablokovalo na 3000 traktorů protestujících farmářů a osmačtyřicetiletý Brit Mark Cusack se dozvěděl z úředního dopisu, že je po smrti, přičemž pro něho nebylo pak lehké úřady přesvědčit, že opravdu není zombie, ale je normálně naživu, což je také docela peklo. Ať si peklo udržíme co nejdále od těla, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.