Týden očima Petra Schwarze: O důvěře a branách do pekel

15. leden 2022

Poslanecká sněmovna odhlasovala důvěru vládě Petra Fialy a při tom hned první den svého letošního jednání překonala absolutní rekord v délce nepřetržité diskuse – ta trvala celý den a celou noc, dvaadvacet hodin v kuse jen s přestávkou na oběd, a největší pozornost si v ní vysloužila mimořádná schopnost expremiéra Babiše při svém hodinu a půl trvajícím projevu ještě o svých myšlenkách informovat veřejnost na Twitteru.

Hned o den později ale dokázali opoziční poslanci všechny vládní body zablokovat.

Čtěte také

Evropská centrální banka oznámila, že přijme veškerá opatření, aby současnou rekordní pětiprocentní inflaci v eurozóně do konce roku srazila a postupně dostala na procenta dvě. Doposud proti zdražování v eurozóně Evropská centrální banka nepodnikla nic. My ale v eurozóně nejsme a Česká národní banka už opatření proti stále rychlejšímu zdražování přijala opakovaně, po nových číslech od statistického úřadu zní ale od ekonomů varovné hlasy, že inflace u nás zřejmě brzy dosáhne deseti procent – to by byla otevřená brána do pekel pro úspory těch, kdo je mají, a přinejmenším očistec pro naprostou většinu lidí.

Jednání Spojených států a Severoatlantické aliance s Ruskem skončila neúspěšně poté, co Západ nepřistoupil na ruský požadavek vrátit čas zpět o čtvrt století. Západ chce jednat dál, Moskva nikoliv, a zatímco ruské tankové jednotky cvičí u ukrajinských hranic, Kreml hrozí, že nemusí zůstat u cvičení, tedy slovy ruských diplomatů: „Budeme muset podniknout potřebná opatření, abychom zajistili strategickou rovnováhu a eliminovali nepřijatelné hrozby pro naši národní bezpečnost.“

Ať naše brány do pekel zůstanou zavřené

Jak víme z historie i celkem nedávné, tato „opatření“ Rusko neprovádí na svém území, ale je to eufemismus pro zabrání území jiného státu – a že jich bylo, i my o tom něco víme. Z pekelné brány už šlehají plameny.  

Čtěte také

Do ulic čínského města Čchung-cuo vpadla stovka pštrosů, kteří utekli z farmy. Ve Varšavě útočila na kolemjdoucí srna. Nedaleko Prahy myslivec oznámil úřadům, že viděl v lese medvěda, při následném pátrání se ale nepodařilo nalézt ani ono zvíře, ani žádné stopy po něm. Ve Španělsku mají asi šelmy vychované lépe – jezevci tam vyhrabali jeden z největších dosud objevených pokladů římských mincí.

Na poklad, ale bez historické hodnoty, narazil pětapadesátiletý muž na Rychnovsku – bankomat, kolem kterého procházel, začal zničehonic chrlit různé bankovky a vychrlil jich za 144 tisíc, nálezce je odevzdal policii. Zvláštní způsob odreagování při náročných operacích volil britský chirurg, který pacientům v narkóze vypaloval své iniciály do transplantovaných jater – za to ho vyhodili z lékařské komory.

V Bratislavě zázrakem přežil osmadvacetiletý muž pád z osmého podlaží paneláku. Z východoslovenských Košic dorazil nákladní vlak s 22 vagóny až do Maďarska – na tom by nebylo nic tak divného, pokud by ovšem onen vlak nevyrazil na cestu o své vůli, bez strojvedoucího na palubě, a celých 25 kilometrů se ho nepodařilo zastavit.

Čtěte také

Konečně zastavit a nechat navždy vyhasnout plameny šlehající z Brány do pekla se rozhodl prezident Turkmenistánu Berdymuhamedov, považovaný za jednoho z nejtvrdších diktátorů. Který ve světě kromě mučení disidentů proslul hlavně bizarními zákazy, zahrnujícími například zákaz černých aut, protože vládce má radši barvu bílou, zákaz dovozu šortek, bikin a plavek všeho druhu s důvodem neznámým či zákaz laku na nehty a barvy na vlasy pro státní zaměstnance, mezi které se ovšem diktátor sám zřejmě nepočítá, protože jeho dříve šedivějící vlasy jsou od jisté doby sytě černé.

„Brána do pekla“ se říká proslulé turistické atrakci Turkmenistánu, jinak kráteru uprostřed pouště o 100 metrech v průměru a 20 metrech do hloubky, ve kterém už přes půl století zuří oheň dosahující 1000 °C. Ten vznikl v důsledku havárie při průzkumných vrtech v roce 1971, kdy zde sovětští geologové zkoumali ložisko plynu.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Unikající plyn pak geologové zapálili, aby neohrožoval okolí, a věřili, že oheň brzy vyhasne – v tom se ale zásadně mýlili. Berdymuhamedov by ale radši plyn z ložiska prodával, než ho nechal hořet, pokusy kráter uhasit tu ale sice už byly, ale nikdy úspěšné. Ať naše brány do pekel zůstanou zavřené, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio