Týden očima Petra Schwarze: Jaro v době koronaviru

22. březen 2020

Tenhle týden to chce hlavně nějaké pozitivní zprávy, takže jednou začněme: v pátek se přesně ve 4:49 ráno bez fanfár připlížilo jaro – aspoň to tak astronomové spočítali. Každopádně jaro je tu, i když na sebe zatím moc neupozorňuje.

Další, určitě pozitivní zprávou je, že v těžké situaci se opět našlo opravdu velké množství Čechů, kteří jsou ochotni a připraveni pomáhat druhým. Vzájemná pomoc funguje v mnoha oblastech. I na kritický nedostatek roušek zareagovaly spousty dobrovolníků a začaly je šít ve velkém i pro ostatní. Z obchodů mizely šicí stroje a vláda znovu otevřela prodejny látek a textilní galanterie, aby bylo z čeho roušky šít. Na konci týdne také do republiky dorazila z Číny první velká, objednaná a konečně zaplacená zásilka zdravotnického materiálu.

Babiš se omlouvá

Čtěte také

Vláda také tento týden konečně přiznala, že dostatek ochranných prostředků včas nezajistila, i když tvrdila, že ve skladech je jich dost. První se v tomto ohledu za vládu omluvil ministr kultury Zaorálek, po něm i premiér Babiš s tím, že neví, kdo rozhodl, že ve státních hmotných rezervách je jen 10 tisíc respirátorů, a ne dva miliony.

Můžeme poradit – o tom, co je ve státních hmotných rezervách, rozhoduje vláda, které pan premiér předsedá a která podle vyjádření šéfa státních hmotných rezerv Švagra nedala na letošní rok na doplnění zásob ani korunu. Je ale nutné podotknout, že s takovým rozsahem epidemie v Evropě nepočítali nikde.

Premiér Babiš se ale za to, že tvrdil něco, co není pravda, tento týden omlouval ještě dvakrát, alespoň co je známo. Když totiž vysvětloval, proč nedorazila zásilka zdravotnického materiálu, kterou předtím na tiskové konferenci slavnostně avizoval, obvinil čínskou stranu z podvodu, aby se pak ukázalo, že chyba byla na české straně. Ministerstvo zdravotnictví ji totiž nedokázalo včas zaplatit, takže své obvinění musel premiér žehlit u čínského velvyslance.

Dalšího faux pas se premiér dopustil v případu novináře, který měl příznaky nákazy koronavirem, prokazatelně se setkal s nakaženými osobami, a přesto ho v nemocnici odmítli na virus otestovat a poslali ho domů. Babiš na novináře zaútočil, že je provokatér, a prohlásil, že je případ vylhaný – jenže když se po zveřejnění záležitosti v deníku Právo onen novinář konečně testu dočkal, ukázalo se, že nakažený vskutku je, takže systém testování přes ujišťování o tom, jak je vše zajištěno, žalostně selhal.

Prezidentův přešlap

Čtěte také

Ale premiér nebyl tento týden jediným českým vrcholným politikem, který se ocitl trochu mimo realitu. Smutně pobavil prezident Zeman, který se poprvé v této krizi rozhodl ze zámeckých komnat v Lánech promluvit k národu – krátce vyzval k odvaze a k tomu, aby lidé nákazu nezlehčovali, poděkoval Číně, která nám podle něho jediná pomohla, zatímco zdravotnický materiál, i když v menším množství, přišel i odjinud, třeba z Rakouska, vyzval k laskavosti a neopomněl se navézt podle svého zvyku do těch, které nemá rád. Takže podle něho „herci, z nichž někteří si stěžovali, že nemají kšefty, by udělali lépe, kdyby například navštívili domovy důchodců a přinesli tam trochu radosti“. Jenže návštěvy v domovech důchodců obecně jsou pochopitelně zakázané, ale to asi prezidentovi nikdo neřekl.

Nákupy

Mimochodem, je zajímavé sledovat, jak na koronavirovou krizi reagují svými nákupy lidé v různých zemích. U nás se zájem soustředí na trvanlivé potraviny, léky, hygienické potřeby a také věci potřebné k šití roušek. V Německu kromě podobných nákupů zásob vzrostl velice i zájem o investiční zlato, v Nizozemsku se po oznámení o chystaném uzavření hospod i coffee shopů tvořily fronty na marihuanu a ve Spojených státech raketově stoupl zájem o nákup zbraní, zvláště střelných – to nevypovídá zrovna o důvěře některých tamních občanů, že stát je schopen vše zvládnout.

A na závěr bych chtěl připomenout ještě jedno krásné gesto, které se šíří z jihu už po celé Evropě a dorazilo i k nám – večer lidé vyjdou na balkony a potleskem děkují lékařům a sestrám, kteří s koronavirem do úmoru bojují.

Ať nám lidská vzájemnost a solidarita vydrží i do dalších dnů, přeje posluchačům Českého rozhlasu, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související