Roušky nesyslete a noste je. A pokud se můžete rozdělit s potřebnými, udělejte to, prosí prezident ČLK Kubek

17. březen 2020

Zdravotníci a lidé (nejen) v první linii teď nemluví vlastně o ničem jiném než o nedostatku roušek a respirátorů nebo desinfekce. Ambulantní lékař a prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek na tom není o moc líp.

Čtěte také

Proč vláda ještě nevyzvala veřejnost, aby všichni nosili roušky? „Problém je, že kabinet má máslo na hlavě a těžko můžete někoho k něčemu vyzývat, když mu to nejste sami schopni zajistit,“ říká v Interview Plus Milan Kubek.

Dodává, že je „naprosto zásadní, aby všichni měli roušky nebo nějakým způsobem zakrytý nos a ústa. Je to taky ohleduplnost vůči ostatním. Samozřejmě, že to nechrání samotného nositele roušky, protože by proti viru potřeboval respirátor. Výrazně to ale zamezí dalšímu rozšiřování mikrokapének, které vylučujete při kašli, kýchaní, ale i při běžné řeči.“

Noste roušky!

Přiznává, že ještě včera byl šokován zjištěním, že se lidé na ulicích ani v MHD nijak nechrání, přitom už koncem ledna byly všechny vykoupeny. „Chtěl bych všechny poprosit, aby je nesyslili, ale nosili, a když vidí někoho ve svém okolí, kdo je nemá a potřebuje je víc než oni, tak aby se solidárně o nějaký kus rozdělili.“

Čtěte také

Dnes nemají ochranu ani zdravotníci, Kubek sám nosí jednu už druhý den. „Je to lepší než nic, sice nechrání mě, ale mé okolí.“ Na zítra se prý doma pokusí s manželkou nějakou ‚spíchnout na koleni‘.      

Kubek připomíná, že ne každý, kdo dnes kýchá nebo smrká, musí být nemocný koronavirem. „Doznívá nám ještě epidemie chřipky, řada lidí může být jen normálně nachlazených, ale ani by neměli chodit k lékaři. Vše se dá řešit telefonicky, taky proto Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala lékaře, aby nezavírali ordinace a chránili své zdraví.“ 

Musíme zachovat péči a zároveň uchránit zdravotníky… do okamžiku, kdy už pomůcky budou… Neříkám, že se dá vydržet zrovna jeden týden (nebo dva), ale musíme… Přitom máme nedostatek lékařů, kteří jsou navíc přestárlí a sami ohroženou skupinou 77+. Jak si má takový lékař hrát na hrdinu, když nemá ani žádné pomůcky?
Milan Kubek

Součástí výzvy Komory je i prosba o zrušení odkladných vyšetření a kontrol pro ambulantní lékaře. „Taky jsme už zaznamenali případy, když si někdo řekl, že když už je doma, tak si zajde na tu prohlídku, kterou léta zanedbával. To, prosím, rozhodně ne,“ vyzývá pacienty.

Sliby, sliby, sliby...

ČLK se prý už 26. února ptala dnes už odvolané hlavní hygieničky, kde mají lékaři doporučené pomůcky sehnat. „Za celý týden jsem nedostal odpověď, a až když jsem o stejném informoval předsedu vlády (3. března), tak se začalo něco dít. Stále je to ale v rovině slibů a realita se s nimi rozchází stále víc a víc.“

Čtěte také

Po několika dnech čekání nakonec v pátek dostali od magistrátu, resp. od ministerstva zdravotnictví, 50 kusů ochranných prostředků pro ambulantní lékaře. „Slyšíte dobře, 50 ks pro celou Prahu. A místo ochranných pomůcek jsme dostali dotazník s tím, jaké jsou naše požadavky.“

Na otázku, jestli přece jen prezident lékařské komory neměl začít na problém upozorňovat dříve, Kubek říká: „Asi jsem mohl. Byl jsem do určité míry asi naivní, protože jsem věřil vládě a ujišťování ministra zdravotnictví. On byl i v parlamentu interpelován a tvrdil, že zásoby jsou a že republika se připravuje. Ano, každý můžeme vždy něco udělat lépe,“ přiznává.

Pendleři jsou problém

Je tady prý ještě další problém, který se nám může vymknout, a to jsou tzv. pendleři, tedy lidé, kteří mají do 100 km od hranic dovoleno pracovat.

„Není možné, aby člověk vyrazil na šichtu do Bavorska, kde je situace taky vážná, a z ní rovnou jel k lékaři u nás. Buď jsou hranice zavřené, ale pokud jsou děravé jak cedník a lidé mohou cestovat… bez jakékoli zdravotní kontroly, tak to nemůže fungovat. Apel lékařů z příhraničních regionů, kteří se s tím potýkají, je velmi vážný,“ dodává.

Věří Kubek aspoň dnes vládě, že zajistí potřebné rychlotesty nebo ochranné prostředky z Číny? Proč není čas na obviňování a hledání viníka? Poslechněte si v Interview Plus Veroniky Sedláčkové.

autoři: Veronika Sedláčková , Věra Luptáková
Spustit audio

Související